Tudomány

Nem igaz, hogy az örökbefogadott felnőtt kutyák nem nevelhetőek

Sokan azért nem visznek haza felnőtt kutyát a menhelyről, mert attól tartanak, hogy az idősebb állatok már nem nevelhetőek. Habár tény, hogy a kölykök gyorsabban tanulnak, de az messze nem igaz, hogy a felnőtt kutyák nem oktathatóak. Minden a gazdin múlik és azon, mennyi időt és mennyi energiát szán kedvencére.

A kölykök első sorban fajtársaiktól és kétlábú társaiktól lesik el a különböző viselkedési elemeket, melyeket képesek hamar reprodukálni. Ez a szociális tanulás, melyre a kutyák ráadásul nemcsak kölyökkorban, de felnőtt korban is képesek. A kutyák szociális tanulására irányuló kutatásból nőtte ki magát a “Do As Is Do” kutyaoktatási módszer

– mondta Varga Réka kutyaoktató.

A felnőtt kutyák tanításánál egy kicsit más a helyzet mint a kölyköknél, hiszen felnőtt korban már vannak berögződött viselkedési minták. Ezeket a berögzült mintákat idő “átírni”. Például ha egy kutya kölyökkorában ritkán találkozott más kutyákkal, akkor felnőtt korban már nagyobb kihívás őt kutyákhoz szoktatni, de meg lehet tanítani a szociális viselkedésre. A legfontosabb, hogy a gazdi elegendő időt szánjon rá, foglalkozzon vele, és bizalmi viszonyt alakítson ki a kutyával.

Varga Réka szerint nem igaz, hogy egy kölyök kutyát könnyebb nevelni, inkább az a fontos, hogy a gazdi mennyire ért a kutya tanításához. Az sem baj, ha nincs elég tapasztalatunk, ebben az esetben érdemes kutyaiskolába menni, ahol nem csak az állat, de mi is sokat tanulhatunk. Menhelyi kutyáknál a szocializációs probléma fajtársaikkal ritkább – hiszen ők a ketrecben sok társukkal élnek együtt – náluk inkább a félelem az, ami problémát okoz. Gyakran tartanak az emberektől, hirtelen mozdulatoktól, zajoktól. Ez a kutyák múltjától, átélt traumáiktól nagymértékben függ.

Ennek a problémának a leküzdésére is a bizalom kiépítése, egy közös és kölcsönös kommunikáció kialakítása a megoldás.

Varga Réka a Láthatatlan Póráz Módszerben hisz, melynek lényege az együttműködés kialakítása, hogy a gazdi is megértse a kutya jelzését, és a kutya is a gazdiét.

“Minden kutya egyedi eset, de személyes tapasztalom, hogy egy traumákat átélt menhelyi kutyánál több mint egy évbe is beletelhet, míg kialakul a kutyában a teljes bizalom a gazdi iránt. Ehhez ki kell alakítani egy közös “nyelvet” a kedvencünkkel és meg kell tanulnunk megérteni a jelzéseit. Bizonytalan kutyánál érdemes a szaglást bekapcsolni, hogy a kutya a látás és a hallás érzékszervei mellett az orrát is kezdje el intenzíven használni. Erre kitűnően jó akár hobbi szinten Mantrailinget vagy Nosework- öt, szimatot tanítani az ebeknek. Hiszen amikor egy szagnyomot követ a kutya, akkor ő mutatja nekünk az irányt. Úgymond fordul a kocka, ő vezet minket a saját világában, a bizalmi kapcsolat elmélyül kutya és gazdája között, a kommunikáció pedig kifinomul. Ez nagy segítség a felnőtt menhelyi kutyáknak az önbizalom és az emberek iránti bizalom visszaszerzésében” – mondta Varga Réka.

Attól sem kell tartani, hogy egy felnőtt menhelyi kutya nehezebben tanítható szobatisztaságra, mint a kölykök. Sőt, az idősebb kutyák gyakran hamarabb szoknak hozzá a benti léthez, és az ingerszegényebb környezethez. A felnőtt kutyák általában az egyedüllétet is jobban viselik, hiszen míg egy kölyök számára minden újdonság és felfedezni való, addig a felnőtt kutyák már sok mindennel találkoztak és kellő napi rutin és aktivitás mellett hamar hozzászoktathatók az egyedül töltött órákhoz.

Szponzorált tartalom

A cikk az Advantix és Foresto támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik