Tudomány

Az emberi evolúció új ágát fedezhették fel

Szong Csing, a Kínai Tudományos Akadémia kutatója csapatával azokat a fogakat vizsgálta, amelyek a dél-kínai Tongcsi megye területén található Janhui-barlangból kerültek elő – számol be az IFLScience. A leleteket 1972 és 1983 között azonosították.

A kutatók a legmodernebb technikákkal elemezték a maradványokat, és egyéb régiókból származó ősi és újabb fogakkal is összevetették azokat.

Eredményeik alapján a leletek egy eddig ismeretlen emberfajtól származnak.

A maradványok a nagyjából 172-240 ezer évvel ezelőtti középső pleisztocén korából származnak. Az emberek evolúciójában ez egy kritikus időszak volt, hiszen a Homo erectust ekkor váltotta fel a Homo sapiens. A szakértők már korábban is tudták, hogy a fejlődés szerteágazó volt, a tongcsi ember pedig egy újabb ágat jelenthet az emberek evolúciós családfáján.

A tongcsi ember fogai egyszerre voltak archaikusak és modernek, bizonyos vonásaikban például a neandervölgyiekre hasonlítottak. A kutatók mégis úgy vélik, hogy a közelmúltban felfedezett faj inkább a gyenyiszovai ember vonalához tartozhatott.

A gyenyiszovaiak maradványai a szibériai Gyenyiszova-barlangból kerültek elő. Bár a fajt a kutatók csak kevés lelet alapján ismerik, így is biztos, hogy ősi rokonunk fontos volt az emberek fejlődésében. A Gyesziszova-barlangban találtak olyan leleteket is, amelyek a neandervölgyiekkel való keveredést igazolják, ráadásul a genetika már azt is igazolta, hogy egyes népcsoportokban még ma is kimutathatóak bizonyos gyenyiszovaiakhoz köthető gének.

Félig neandervölgyi, félig gyeniszovai ősember maradványait fedezték fel
A körülbelül ötvenezer éves csontváz az első bizonyíték arra, hogy a két különböző embercsoportnak voltak közös leszármazottaik.

Lehetséges, hogy a tongcsi ember a gyenyiszovai őse volt, a kutatók ugyanakkor azt sem zárják ki, hogy a most azonosított faj az emberi evolúció egyik teljesen ismeretlen ágához tartozott.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik