Tudomány

A marsi élet nyomaira bukkanhattak a magyar kutatók

Egyes szakértők egy ideje már gyanakodnak rá, hogyha manapság nem is, de a távoli múltban lehetett élet a vörös bolygón. Ezen elképzelést egyre több adat támasztja alá, magyar kutatók pedig a közelmúltban újabb bizonyítékot találhattak – írja az EarthSky. A szakértők az ALH-77005 jelű, Marsról származó meteoritot vizsgálták, amelyet az Antarktiszon azonosítottak.

A kőzetben a szakértők megkövesedett gömb- és szálszerű szerves anyagokat mutattak ki, amelyekhez hasonló struktúrákat bizonyos földi mikrobák állítanak elő. A Gyollai Ildikó, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa által vezetett csapat cikke március végén jelent meg az Open Astronomy folyóiratban.

Az ALH-77005-öt a Japán Sarkkutató Intézet 1977-1978-as expedíciója során fedezték fel. A meteorit a becslések alapján 175 millió éves, magmás kőzetekből áll, összetétele pedig arra utal, hogy a Marsról származik.

Fotó: iStock

A szakértők az új vizsgálatban mikroszkóppal elemezték a meteorit egy vékony szeletét, az analízis során pedig a kőzetbe ágyazódott szerves anyagokat találtak, amelyek az élet potenciális nyomai lehetnek. A kutatók emellett a delta-C-13 izotóp jelenlétét is kimutatták, ez a Földön szintén képes biológiai folyamatok során létrejönni.

A szakértők azt sem zárják ki, hogy a meteorit vasoxidáló baktériumok megkövesedett maradványait tartalmazza.

Nem ez az első alkalom, amikor életre utaló nyomokat fedeztek fel egy marsi meteoritban. 1996-ban például baktériumszerű kövületekre bukkantak egy másik antarktiszi objektumban, egyes későbbi vizsgálatok azonban cáfolták az eredményeket.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik