Tudomány

Egyszerre lehetett férfi és nő a hős tábornok

Egy, az amerikai függetlenségi háborúban kulcsszerepet betöltő lengyel tábornok női csontvázat hagyott hátra – számol be az IFLScience. Azt nem tudni, hogy Kazimierz Pulaski tisztában volt-e különös biológiájával.

A szakértők szerint amennyiben a tábornok napjainkban élne, interszexuálisként vagy transzneműként tarthatnák számon.

Pulaski lengyel nemesi családba született, majd az 1760-as években részt vett az oroszok elleni mozgolódásokban. A harcok során azzal vált hírhedté, hogy gyakran figyelmen kívül hagyta a parancsokat, és merész tetteket hajtott végre.

Lengyelországból előbb Franciaországba ment, majd Benjamin Franklin ajánlásával csatlakozott a függetlenségi háborúhoz. A tengerentúlon a lovasság megszervezésében vett részt, barátjával, Kováts Mihállyal az amerikai lovasság atyjaként tekintenek rá.

Kép: Wikimedia Commons/Közkincs

Évtizedekkel a halálát követően Georgiában síremléket állítottak neki, a nyughely 1996-os restaurálása után a maradványait is vizsgálni kezdték. A csontváz magassága, illetve a csontokon található sérülések megegyeztek a korabeli források adataival.

A medence jellegzetességei viszont arról árulkodtak, hogy a lelet egy nőtől származik.

Charles Merbs, az Arizonai Állami Egyetem munkatársa és kollégái a közelmúltban alátámasztották, hogy a lelet a tábornoké, a csontváz pedig női. A kutatók a maradványokból vett mitokondriális DNS-t vetették össze Pulaski unokahúgának ismert leletével, így erősítve meg, hogy a georgiai csontváz valóban a szabadságharcosé.

A szakértők úgy gondolják, hogy a tábornok veleszületett mellékvesekéreg megnagyobbodásban szenvedett, ez az interszexualitás egyik típusa. Ezt támasztja alá, hogy a keresztelőjén készített feljegyzések szerint születésekor valami különlegeset fedeztek fel a testén.

Merbs szerint Pulaski nem nőnek, hanem férfinek érezhette magát, azzal ugyanakkor valószínűleg tisztában volt, hogy teste kivételes.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Közkincs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik