Tudomány

Rekorder pitont fogtak be a szakértők

A Nemzeti Park Szolgálat (NPS) szakértői egy 5,2 méteres, 63,5 kilogrammos nőstény kígyót fogtak be a Big Cypress Természetvédelmi Területen – számol be az IFLScience. A példány az eddigi legnagyobb szalagos tigrispiton, amelyet Floridában találtak. Az eddigi rekorder egy 5,2 méteres, 60 kilogrammos nőstény volt.

A szalagos tigrispitonok nem őshonosak Floridában, és komoly fenyegetést jelentenek a helyi élővilágra. A faj első képviselői az 1980-as években jelentek meg a környéken, ezek az egyedek az egzotikusállat-kereskedelem miatt szökhettek el. A pitonok száma az 1992-es Andrew hurrikán után ugrásszerűen megugrott, ekkor több összedőlt épületből is kiszabadultak a kígyók. A hüllők gyorsan szaporodni kezdtek, a becslések alapján mára több tízezer piton él Florida mocsaraiban.

Mivel a kígyók veszélyeztetik az őshonos állatokat, a szakértők mindent megtesznek, hogy csökkentsék a számukat. Az NPS munkatársai a most befogott, 73 fejlődésben lévő tojást hordó egyeddel is végeztek.

A szakértők a közelmúltban egy új eljárást, az úgynevezett Júdás-módszert vezették be, hogy hatékonyabban kaphassák el az állatokat. A technika lényege, hogy nyomkövetőt helyeznek a hímekre, így képesek a nőstényeket is megtalálni a párzási időszak alatt. Miután azonosították a nőstényeket is, mindkét példánnyal végeznek.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik