Tudomány

Cáfolhatták Stephen Hawking elméletét

A sötét anyag régóta tartja lázban a fizikusokat: az adatok alapján a rejtélyes anyag adja az Univerzum nagy részét, jóval nagyobb tömegű, mint a bolygókból, csillagokból és egyéb érzékelhető objektumokból álló látható anyag. Kutatók egy csoportja most cáfolatot talált arra, hogy a titokzatos anyag a Világegyetem kezdetén létrejött apró fekete lyukakból épülne fel – írja a Popular Mechanics.

Az elméletet a legendás fizikus, Stephen Hawking fogalmazta meg.

A hagyományos fekete lyukakat, melyek a csillagok halálát követően jönnek létre, jól ismerik a kutatók, Hawking azonban egészen más típusú objektumok létezését vetette fel. A szakértő úgy vélte, hogy ezen fekete lyukak az első csillagok előtt alakultak ki a szabadon áramló, majd összeálló gázokból. Mivel a feltételezett fekete lyukak nem csillagokból születtek, jóval kisebbek.

Kép: iStock

A Kavli Világegyetemi Fizikai és Matematikai Intézet csapata a hawaii Subaru távcsővel figyelte meg a közeli Androméda-galaxist. A kutatók úgy gondolták, hogy ha léteznek ilyen kis fekete lyukak, azoknak időnként el kell haladniuk egy-egy csillag előtt, elnyelve azok fényét. A hét órán át tartó megfigyelés során azonban az elvárt több ezer erre utaló jel helyett csak egyet észleltek.

Bár az eredmények nem cáfolják egyértelműen Hawking hipotézisét, így erős ellenérvnek számítanak. Ahhoz, hogy alaposabban megértsük a sötét anyag természetét, további elemzésekre lesz szükség.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik