Tudomány

Példátlan kísérletet végeztek hüllőkkel

A Georgiai Egyetem csapata létrehozta a világ első genetikailag módosított hüllőit – írja az IFLScience. Az ilyen kísérleteket eddig a hüllők egyedi szaporodási biológiája akadályozta.

A szakértők az igen népszerű CRISPR-Cas9 génszerkesztő módszert használták. A technikával az állatok éppen megtermékenyített petesejtjében vagy még egysejtű embriójában szoktak géneket módosítani, a hüllők esetében azonban ez az eljárás nem működik.

A hüllők a reprodukciós biológia és az embriófejlődés szempontjából igen kevéssé vizsgáltak

– mondta Douglas Menke, a csapat tagja, hozzátéve, hogy emiatt megfelelő módszer sincs az élőlények génszerkesztésére.

Tudomásunk szerint a világ egyetlen másik laboratóriuma sem állított elő genetikailag befolyásolt hüllőket

– tette hozzá a szakember.

A nőstény hüllők képesek sokáig tárolni petevezetékükben a spermát, így nem lehet pontosan megállapítani, hogy a megtermékenyítés mikor történt meg. A már megtermékenyített sejtekhez ráadásul nehéz hozzáférni a nőstények testében. Éppen ezért a kutatók még a megtermékenyítés előtt hajtották végre a génmódosítást, óriási meglepetésükre ezzel a hímektől örökölt géneket is megváltoztatták.

A csapat 21 nőstény barna anolisz 146 petesejtjével kísérletezett, a szakértők az albinizmust létrehozó génben idéztek elő mutációt. A vizsgálat végén négy albínó gyík kelt ki.

Fotó: University of Georgia

Az új kutatás segíthet az emberi biológia alaposabb megértésében is, hiszen a megcélzott tirozináz gén fajunkban is megtalálható, és fontos szerepet tölt be a szemfejlődésben.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik