Tudomány

Teleki Pál egyik utolsó levelére bukkantak

Szenzációs, Teleki Pál által írt leveleket kerültek Budapest Főváros Levéltára birtokába. Az iratok, melyek közül az egyik a miniszterelnök öngyilkossága előtt nem sokkal születhetett, segíthetnek jobban megérteni a 20. századi magyar történelem egyik legjelentősebb politikusának életét.

2019. április 3-án, Teleki Pál halálának évfordulóján mutatta be Budapest Főváros Levéltára (BFL) azokat a politikustól származó leveleket, amelyek az Incze család irataival, vásárlás útján kerültek az intézményhez. A család egyik tagja és a Teleki-levelek címzettje, Incze Péter hosszú időn át dolgozott a politikus személyi titkáraként.

Az iratok közül az egyik Teleki Pál öngyilkosságának estéjén vagy a halálát megelőző napokban születhetett.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kiemelte, az iratok segíthetnek Teleki életútjának és személyiségének alaposabb megértésében, a levelek hangvételük miatt pedig nemcsak a kutatók, hanem a történelem iránt érdeklődők számára is érdekesek lehetnek.

Ablonczy Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történelemtudományi Intézet tudományos főmunkatársa szerint a dokumentumok kivételesek. Bár az 1950-es években Teleki Pál több búcsúlevelét is megtalálták, egyes, közvetett módon ismert iratokat – így a feleségének címzett búcsúleveleket – ezidáig nem sikerült azonosítani. Korábban feltételezték, hogy Incze Péter is kapott egy ilyen levelet.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Dr. Ablonczy Balázs kiemelte, hogy az Incze család kifejezetten egy közgyűjteménynek akarta átadni az unikális iratokat. A történész mindenkit arra buzdít, hogy aki értékes iratokat őriz otthon, az hasonló módon járjon el.

Szószegők lettünk - írta öngyilkossága előtt Teleki Pál
Életét adta a maga és az ország becsületéért.

A búcsúlevél mellett egyéb Telekitől származó iratok is megtalálhatóak a családi gyűjteményben. Az egyik, szintén Incze Péternek címzett levélben a politikus többek közt temetéséről és könyveinek sorsáról rendelkezik. Az irat különlegessége, hogy az első, 1929-es időpontot áthúzták, majd 1938-ig több dátum is felkerült a borítékra. Ez arra utal, hogy Teleki folyamatosan, éveken át készült halálára.

„EGYETLEN KOSZORÚ SE LEGYEN!”

A levelek azt bizonyítják, hogy Teleki Pál és személyi titkárának kapcsolata intenzív és rendkívül közeli volt. Dr. Horváth J. András, a BFL főlevéltárosa rámutatott, hogy az intézmény korábban is őrzött hasonló személyes iratok, a levelek többsége azonban nem köthető olyan jelentős személyekhez, mint amilyen az egykori miniszterelnök volt.

Dr. Horváth J. András szerint a 20. századi magyar társadalomtörténeti értelmezésben kevésbé hangsúlyosak az olyan intim kapcsolatok, mint amilyen a most beszerzett iratokból kirajzolódik. A szakértő hozzátette, az egykori miniszterelnök és személyi titkárának viszonya mindenképp értelmezést és magyarázatot igényel.

TELEKI PÁL

Teleki Pál a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb politikusa volt, aki két kritikus periódusban, az első világháború után, 1920-1921, majd a második világháború kezdetén, 1939-1941 között volt az ország miniszterelnöke. Teleki 1941. április 3-án részben személyes okok, (így felesége és anyja betegsége), részben a politikai helyzet (például a Jugoszlávia elleni háború) miatt végzett magával.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

A most bemutatott iratok azt sugallják, hogy Teleki és Incze viszonya kivételesen alakult: a politikus ugyan közeli barátjaként tekinthetett titkárára, időnként viszont megpróbált távolságot tartani Inczétől. A levelekben Teleki több alkalommal is arról ír, hogy anyagi okok miatt nem tud tovább titkárt tartani, illetve egy lehetséges afrikai munkára, egy magáncég képviselői posztjára is felhívta Incze figyelmét.

Azt, hogy a miniszterelnök életében milyen fontos szerep is jutott Incze Péternek, a temetésével kapcsolatos rendelkezései is igazolják. A halála utáni teendőket részletezve kiemelte, hogy temetésén a papon kívül egyedül Incze lehet jelen, még feleségét is el akarta tiltani a szertartástól.

Egyetlen koszorú se legyen! Senkitől!

– írta Teleki.

Az öngyilkossága előtt született, „Inczének!! Sürgősen!” feliratú borítékhoz tartozó levélben ismét összefoglalta rendelkezéseit, emellett pedig kéréseire is magyarázatot adott:

Ha valaki kíváncsi, hogy mindez miért, megmondhatja, hogy nagyon és mind jobban utáltam az embereket.

Dr. Kenyeres István, a BFL főigazgatója szerint a búcsúlevél egyik különlegessége, hogy Teleki Pál halálos ágya mellett találták meg. Mivel Incze Péter az elsők között lépett be a szobába, a borítékon pedig az ő neve szerepelt, a levelet valószínűleg azonnal eltette azt, és nem is szólt másoknak az irat létezéséről.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik