Tudomány

Félreismertük csillagunkat

A belfasti Queen’s Egyetem és az Aberystwyth-i Egyetem csapatának friss adatai szerint a vártnál tízszer erősebb a Nap mágneses mezeje – számol be az MTI. A David Kuridze vezette kutatók a kanári-szigeteki La Palma Roque de los Muchachos Obszervatórium teleszkópjával elemezték a 2017. szeptember 10-i különösen erős napkitörést.

A szakértők minden korábbinál pontosabban határozták meg a napkitörés mágneses mezejének erejét. A tudósok szerint felfedezésük átírhatja a Nap közvetlen légkörében történő folyamatokról alkotott tudományos képet.

Mindent, ami a Nap külső légkörében történik, a mágneses mező határoz meg, de nagyon kevés információnk van erejéről és térbeli jellemzőiről. Ezek kiemelt jelentőségű paraméterek, a legfontosabbak a napkorona fizikáját tekintve. Ez kicsit olyan, mintha a Föld klímáját próbálnánk megérteni anélkül, hogy különböző földrajzi helyszíneken megmérnénk a hőmérsékletet”

– mondta Kuridze, hozzátéve, hogy ez az első alkalom, amikor ilyen precízen tudták felmérni a koronahurkok, azaz a napkorona alkotóelemeinek mágneses mezejét. A napkorona a Nap légkörének ritka és kiterjedt külső, több millió kilométer vastag régiója.

A napkitörés, azaz fler pár perces robbanás a Nap fotoszférájában vagy afölött. A napkitörések vagy önmagukban vagy erőteljes plazmarobbanások kíséretében fordulnak elő. Ha a robbanásokból származó töltött részecskék elérik a Földet, károsíthatják a műholdakat és az elektromos rendszereket.

Bármikor elérheti a Földet egy pusztító napvihar
A szakértők a grönlandi jégtakaróból vett minták alapján fedezték fel egy 2600 évvel ezelőtti napvihar nyomait.

Mostanáig a mágneses mező mérését akadályozta a Nap légköréből érkező jel gyengesége, illetve a megfelelő eszközök hiánya. A szerencsének volt köszönhető, hogy Kuridze és kollégái a megfelelő időben és a megfelelő helyre irányították műszereiket.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik