Tudomány

Tömegesen pusztulnak a kétéltűek világszerte

Egy friss tanulmány szerint a kétéltűeket régóta tizedelő fertőző betegség, a kitridiomikózis része a Földön zajló hatodik tömegkihalásnak – számol be az MTI. Az adatok alapján a feljegyzések kezdete óta egyetlen betegség sem okozott még ekkora pusztítást a természetben.

A Batrachochytrium dendrobatidis nevű gombafaj békák és szalamandrák tömegeit pusztította el az elmúlt ötven évben.

A fertőző betegség ma már a világ több mint hatvan országában van jelen, a legsúlyosabban Ausztrália, Közép-Amerika és Dél-Amerika területét sújtja.

A vadvilágot érintő, erősen fertőző betegségek – köztük a kitridiomikózis – hozzájárulnak a bolygón zajló hatodik tömeges kihaláshoz”

– mondta Ben Scheele, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa.

A kutatók három évtizeddel ezelőtt figyeltek fel a kétéltűek egyedszámának világszerte tapasztalható csökkenésére, az okot pedig rövidesen azonosították. A B. dendrobatidis az állatok bőrét támadja meg, és gyakorlatilag élve felfalja a kétéltűeket.

Fotó: iStock

Az új vizsgálat szerint a betegség mostanáig legalább 501 kétéltűfajt, az ismert fajok 6,5 százalékát sodorta a kihalás szélére. A kutatók 90 fajról megerősítették vagy feltételezik, hogy kipusztult a vadonban. A szakértők úgy gondolják, hogy a világszintű járvány elsődleges oka a globalizáció és a vadállat-kereskedelem.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik