Tudomány

Titokzatos előkelő sírjára bukkantak

Francia régészek egy etruszk sírt azonosítottak egy korzikai római kori temető alatt – írja az MTI. A nyughely az Aléria közelében fekvő római nekropolisz alatt két méterrel került elő egy sziklába vájt kamrára. A sírban egy csontváz mellett több tucat kézműves tárgyat találtak, a leletek az időszámítás előtti 4. századból származnak.

A lelőhelyen 2018 júniusában kezdtek ásatásba, először 130 római kori sírt találtak, melyekből emberi maradványok és ékszerek kerültek elő. A munka közben egy hat méter hosszú folyosóra bukkantak, amely egy sírkamrába vezetett.

Az új felfedezés segíthet alaposabban megérteni az etruszkok korzikai megtelepedését.

Az ismeretlen eredetű népcsoport Itália középső részén, a mai Toszkána és Lazio területén tűnt fel a bronzkorban, időszámítás előtt 900 körül. Kultúrájukról kevés írásos emlék maradt fenn, Róma térhódításával a civilizáció hanyatlásnak indult, végül az utolsó etruszk városok beolvadtak a birodalomba.

A sírba egy magas rangú elöljárót temettek, mellette etruszk tárgyakhoz nagyon hasonló 15 agyagedényt és bronz darabokat, amelyek egy tükörből származhatnak”

– mondta Catherine Pigeade antropológus.

Franck Leandri, a feltárást végző csapat tagja szerint az új sír megerősíti azt az elméletet, mely szerint az időszámítás előtti 259-es római hódítás előtt Aléria a Tirrén-tenger fontos kikötője volt, ahol találkoztak az etruszk, a karthágói és a kis-ázsiai görög érdekeltségek.

Alériai római kori lelőhely – Fotó: iStock

A sír közelében egy arany pecsétgyűrűt is találtak, melyen egy női arc, talán Aphrodité látható. A szakértők most a csontvázat vizsgálják, amely súlyosan károsodott a rárakódott bútorok törmelékétől. A kutatók azt tervezik, hogy egy törvényszéki orvosszakértőt is bevonnak az elemzésbe.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik