Tudomány

Elveszett ókori városra bukkantak

A mezopotámiai település nyomai Iraki Kurdisztán területén kerültek elő, a Kunara nevű lelőhelyen – számol be az IFLScience. Egy francia kutatócsoport 2012 óta dolgozik a környéken, Christine Kepinski, a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ munkatársa és a csapat tagja szerint ugyanakkor nem számítottak arra, hogy egy város maradványaira fognak bukkanni.

Kunara városa új részleteket szolgáltat azokról az eddig ismeretlen emberekről, akik a Mezopotámia-tanulmányok perifériáján maradtak

– mondta Aline Tenu, a Francia Peramagroni Régészeti Misszió szakértője és a projekt vezetője. A lelőhelynél 2003-ban, Szaddám Husszein bukása után indultak meg a kutatások.

A helyi leletek az időszámítás előtti 23-22. századból származhatnak. A területen öt helyen kezdtek feltárást, és egy hatalmas, több tíz méter hosszú kőalapra, illetve mezőgazdasági tevékenységre, például állattenyésztésre és öntözésre utaló nyomokat fedeztek fel.

A Zagrosz-hegységnél fekvő város abban a korszakban élhette virágkorát, amikor a világtörténelem első birodalma, az Akkád Birodalom felemelkedett. Kunara a nagyhatalom közvetlen szomszédságában feküdt, és a helyi leletek azt bizonyítják, hogy a településnek sikerült kihasználnia jó stratégiai helyzetét. A lelőhelynél talált obszidián, illetve a jellemzően az előkelők által tartott állatok (például az oroszlánok és medvék) csontjai arról árulkodnak, hogy Kunara gazdasága jól működött.

Ékírás – Fotó: iStock

A régészek több agyagtáblát is azonosítottak a területen, melyeken helyi és regionális nyelven írt ékírásos szövegek olvashatóak. A leletek segíthetnek a város és az Akkád Birodalom kapcsolatának megismerésében, illetve a korabeli kereskedelmi viszonyok felmérésében.

A szakértők szeretnének további ásatásokat folytatni a területen, hogy jobban megérthessék a település történetét. A régészek abban is bíznak, hogy előkerül majd olyan tábla, amely felfedi Kunara korabeli nevét.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik