Tudomány

Újabb kutatás igazolja, hogy létezhet az idegen élet

Egy új kutatás szerint egyes egyszerű organizmusok, amelyek a Föld legszélsőségesebb körülményeit is képesek átvészelni, akár a Marson is életben maradhatnak – számol be az MTI. A Német Űrhajózási Központ (DLR) munkatársai a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) gyűjtött adatokat vizsgálták.

A DLR által vezetett Biomex (Biology and Mars Experiment) kutatás során különböző létformákból, például baktériumokból, algákból, gombákból és zuzmókból vett mintákat tettek ki erős UV-sugárzásnak, illetve szélsőségesen ingadozó hőmérsékleteknek 533 napon át az ISS egyik külső felületén.

Egyes organizmusok és biomolekulák a sugárzással szembeni hatalmas ellenálló képességről tettek tanúbizonyságot, és valódi túlélőként tértek vissza a Földre az űrből”

– mondta Jean-Pierre Paul de Vera, a DLR szakértője, kiemelve, hogy bizonyos egysejtűek megfelelő jelöltek lehetnek a potenciális marsi létformákra.

Ez nyilván még nem jelenti azt, hogy valóban lehet élet a Marson. De az ez utáni keresés minden eddiginél jobban foglalkoztatja az űrmissziók következő generációit”

– tette hozzá a kutató.

Az adatok alapján a Marson még ma is jelen vannak az élet számára fontos feltételek, így a légkör, a szén, a hidrogén, az oxigén, a nitrogén, a kén, a foszfor és jég formájában a víz is. Az életet vagy annak nyomait viszont ezidáig nem fedezték fel.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik