Tudomány

Rejtett tórendszert fedeztek fel az Antarktiszon

A kutatók a Totten-gleccsernél folytattak szeizmikus vizsgálatokat, amikor megtalálták a tavakat – írja az IFLScience. A szakértők úgy vélik, hogy a szubglaciális tavak hatással lehetnek a tengerszint emelkedésére.

A Totten Kelet-Antarktisz legnagyobb gleccsere, mintegy 30 kilométer széles és néhol 2 kilométer vastag. A gleccserben annyi jég van, hogy elolvadva képes lenne 7 méterrel megemelni a globális tengerszintet. Igen aggasztó, hogy a Tottennél gyorsabban egyetlen gleccser sem vékonyodik a térségben.

Fotó: iStock

A tavak felfedezése kulcsfontosságú. Ha a gleccser közvetlenül a kőzeteken feküdne, akkor mozgása lassabb lenne. A tavak viszont felgyorsíthatják a Tottent, és így hamarabb juthat el az óceánhoz, ahol az olvadás vár rá.

Ben Galton-Fenzi, az Ausztrál Antarktiszi Osztály munkatársa és a csapat tagja szerint tanulmányuk az első, amelyik kimutatta, hogy az óceánhoz közeli szubglaciális tavak nagy mennyiségű vizet tartalmaznak. Adataik segíthetnek annak megállapításában, hogy az antarktiszi gleccserek milyen hatással lesznek az óceánokra.

Mivel a Totten-gleccser alatt rengeteg meleg víz fekszik, a szakértők szerint ez a régió fog a leghamarabb átalakulni az Antarktiszon.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik