Tudomány

Megtalálhatták a legnagyobb azték király sírját

Mexikói szakértők szerint egy azték uralkodó sírját jelölhetik azok az áldozati ajándékok, amelyeket a mexikóvárosi Templo Mayor (Nagy templom) romjainál azonosítottak – számol be az MTI. A leleteket, így egy gazdagon díszített, harcosnak öltöztetett jaguárt és egy fiatal fiú maradványait azték papok helyezhették el nagyjából öt évszázaddal ezelőtt.

A források szerint 1469-1502 között három király (három testvér) uralkodott a városban, hamvaikat pedig a templom előtti platformnál helyezték el. A maradványok mellé rabszolgák szíveit is lerakták. A több évtizede folyó feltárások ellenére eddig egyik uralkodó sírját sem sikerült megtalálni.

Óriási várakozás övezi a mostani munkálatokat”

– mondta Leonardo Lopez Lujan, az ásatás vezetője. A kutató hozzátette, bíznak benne, hogy további gazdag leleteket fognak felfedezni.

A nyughelynél talált, nagyjából kilencéves fiú Vitzilopocstli napisten szimbólumát viseli magán. A szakértők szerint a jaguárhoz hasonlóan valószínűleg a gyermek szívét is kitépték.

Fotó: iStock

2006-ban a Templo Mayornál egy hatalmas monolitot tártak fel, amelyen a dátum 1502-re, az azték birodalom legnagyobb uralkodójának, Ahuízotl halálának évére utal. A három testvér közül Ahuízotl volt az utolsó, és elképzelhető, hogy a most feltárt leletek az ő sírjának nyomai. Elizabeth Boone, a Tulane Egyetem kutatója szerint a jaguár az uralkodót jelképezheti rettenthetetlen harcosként.

Az aztékok fénykorában birodalmuk a Mexikói-öböltől a Csendes-óceánig terjedt, uralmuknak az 1519-1521-es spanyol hódítás vetett véget. A Templo Mayor az aztékok egyik főtemploma volt, amely fővárosukban, Tenocstitlanban, a mai Mexikóvárosban állt.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik