Tudomány

45 percig hullott a mesterséges eső

Srí Lanka sikeres mesterségeseső-tesztet hajtott végre pénteken – számol be az MTI. A kísérleti csapadék az ország teatermesztő hegyvidékén hullott, ahol a legtöbb vízi erőmű is található. A mesterséges eső segítségével Srí Lanka a száraz évszakban előforduló áramkimaradásokat szeretné elkerülni, illetve tiszta vizet akar biztosítani az aszályos időszakok alatt is.

Fotó: iStock

A múlt hét óta az ország több térségében is előfordultak egy-két órás áramkimaradások, mivel a rendkívüli szárazság miatt az erőművek tározóiban leapadt a vízszint.

A Srí Lanka-i légierő egy helikoptere az egyik erőmű víztárolója fölött, 2400 méteres magasságban vegyületeket juttatott a felhőkbe, így hozva létre a 45 perces esőt.

Ravi Karunanayjake Srí Lanka-i energiaügyi miniszter szerint az elkövetkező napokban több mesterséges esőt is létrehozni, amíg az országot sújtó szárazság nem múlik el.

A projekt egy thaiföldi speciális egység segítségével valósult meg. Tavaly februárban a thaiföldi szakértők Központi-hegyvidékéhez látogattak, ahol felmérték, hogy miként lehetne mesterséges csapadékkal javítani a víztározók állapotát. A csapat az egyetlen olyan cég, amely rendelkezik az eső beindításához szükséges szabadalommal.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik