Tudomány

Sokaknak már gyerekük van, mire felnőtté válnak

Egy friss tanulmány alapján az ember a véltnél jóval később válik felnőtté – írja az IFLScience. A kutatók úgy gondolják, hogy nagyjából 30 éves kor felett beszélhetünk felnőtt korról, a határ természetesen egyénenként változhat.

A szakértők szerint ennek fő oka az, hogy az emberi agyban a tinédzserkor végén jelentős átalakulások indulnak meg, és a változások végig megfigyelhetőek a húszas évek alatt. Az idegsejtek például egyre bonyolultabb kapcsolatokat alakítanak ki ebben az életkorban.

Ezek az átalakulások komoly hatással lehetnek az ember viselkedésére, és akár mentális zavarokat is előidézhetnek.

Gondoljunk csak a skizofréniára, ami a férfiaknál általában a tinédzser kor végén és a húszas évek elején, míg a nőknél a húszas évek végén jelentkezik.

Peter Jones, a Cambridge-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint abszurd, hogy megpróbáljuk definiálni a felnőtté válás pillanatát, hiszen az átállás hosszú folyamat, mintegy 30 évig tart. Nem az új tanulmány az első, amely kritizálja a hagyományos, 18. életévhez köthető határt. Már a 20. század elején is volt olyan szakértő, aki felfedezte, hogy a test és az agy még a húszas éveinkben is sokat változik.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik