Tudomány

74-szer lőtték meg a szerencsétlen orangutánt

Indonézia erdeiben komoly harc folyik a veszélyeztetett őshonos fajok és az egyre terjeszkedő mezőgazdaság között. A olajpálma-termesztők legújabb áldozata egy szumátrai orangután, Hope – írja az IFLScience. Az állatot törött csontokkal, megvakítva, légpuska-lövedékekkel a testében találták meg.

Hope-ot és kölykét Aceh tartományban azonosították egy pálmaültetvénynél. Az állatorvosi vizsgálat felfedte, hogy a példány súlyos sérülésekben szenved, testében legalább 74 légpuska-lövedék található. Mivel az állat szemét is több találat érte, teljesen megvakult, így nem tudta táplálni kölykét. A kicsi a kórházba szállítás során elpusztult.

[Breaking News]Today at Sumatran Orangutan Conservation Programme (SOCP) we conduct medical check to a critical…

Közzétette: Sumatran Orangutan Conservation Programme (SOCP) – 2019. március 12., kedd

A szakértők több beavatkozást is végrehajtottak Hope-on. Bár állapota továbbra sem kielégítő, gondozói bíznak benne, hogy fel fog épülni. Az állatorvosok szerint sok időre lesz szükség, mire Hope fizikailag és mentálisan is meggyógyul.

Indonézia a világ legnagyobb pálmaolaj-termesztője. Az olajat rengeteg termékben használják fel, az anyag iránti kereslet miatt pedig egyre több területen alakítanak ki ültetvényeket, ez azonban súlyos károkat okoz az ökoszisztémának. Az erdőirtások mellett az is problémát jelent, hogy az állatok gyakran megdézsmálják a termést, a helyiek pedig erőszakkal válaszolnak erre.

A Természetvédelmi Világszövetség adatai alapján kevesebb mint 13 500 szumátrai orangután maradt, élőhelyük pedig egyre zsugorodik.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik