Tudomány

Meglepő helyen bukkant fel a herpeszvírus

Egy új tanulmány szerint a Space Shuttle programban résztvevő és a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó űrhajósok felénél aktiválódott a szervezetükben lévő alvó herpeszvírus – írja a Futurism. A jelenség komoly problémát okozhat a hosszabb űrutazások során.

Satish Mehta, a Johnson Űrközpont munkatársa és a csapat vezetője szerint az űrben bizonyos stresszhormonok szintje megnő, ami gyengítheti az immunrendszert. Ennek megfelelően a szakértők arra jutottak, hogy az űrben tartózkodó személyek immunsejtjeinek hatékonysága csökkent, és ez gyakran még 60 nappal a Földre való visszatérés után is kimutatható volt.

Fotó: iStock

A friss adatok alapján az űrben az asztronauták vizeletében és nyálában magasabb arányban volt jelen a herpeszvírus, mint amikor a Földön tartózkodtak. Szerencsére a kórokozó csak ritkán váltott ki rosszullétet, a 89 vizsgált űrhajósból csupán 6-nál jelentkeztek tünetek.

A vírus annál aktívabb volt, minél több időt töltöttek az asztronauták az űrben. A kutatók ezért attól tartanak, hogy egy hosszabb űrutazás esetén a probléma még súlyosabb lehet, egy Mars-misszió során például már jelentős egészségügyi kockázattal kell számolni.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik