Tudomány

Valamit nagyon benézhettünk a Naprendszerrel kapcsolatban

Kutatók egy csoportja szerint nem a Vénusz, hanem a Merkúr a Föld legközelebbi bolygószomszédja – írja a Space.com. A szakértők szerint ugyan pályáján haladva a Vénusz kerül a legközelebb a Földhöz, de keringése során összességében a Merkúr marad a legközelebb hozzánk.

Tom Stockman, az Alabamai Egyetem PhD-hallgatója, Gabriel Monroe, az Egyesült Államok Hadseregének Mérnöki Kutatási és Fejlesztési Központjának szakértője, illetve Samuel Cordner, a NASA kutatója szerint a tudomány eddig rosszul interpretálta, hogy mekkora is a távolság a bolygók között.

Kép: iStock

Amikor a szakértők két égitest távolságát akarják akarják meghatározni, általában a Naptól vett átlagos távolságukat veszik alapul. Ez azonban nem ad pontos képet arról, hogy a két objektum milyen messze is fekszik egymástól.

A kutatók most új matematikai módszert mutattak be, amely az egyes bolygók pályájának több pontját is figyelembe veszi a számolás során.

Ezzel az eljárással a szakértők arra jutottak, hogy valójában a Merkúr a legközelebbi szomszédunk.

Stockmanék elképzelésének természetesen vannak kritikusai. Steven Beckwith, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem munkatársa például a közelség definíciójával vitatkozik: szerinte továbbra is érdemes a hagyományos módszerrel meghatározni az égitestek távolságát.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik