Tudomány

Kincsekkel teli hajóroncs nyomára bukkanhattak

Egy hatalmas horgonyt találtak a cornwalli Land’s Endtől 32 kilométerre – számol be az IFLScience. A lelet az 1600-1800 közötti időszakból származhat, és kora, mérete, illetve lelőhelye alapján elképzelhető, hogy a legendás Merchant Royalhoz tartozott.

A Merchant Royal kora egyik legmeghatározóbb kereskedelmi hajója volt, a jármű éveken át szállított nemesfémeket, felszereléseket, fegyvereket és katonákat az Újvilág és Európa között. A Merchant Royal 1641 szeptemberében a La Manche-ban hatalmas viharba keveredett, szivattyúi meghibásodtak, így víz áramlott a hajóba. A jármű Cornwall partjaitól nem messze süllyedt el szeptember 23-án.

A hajó roncsait egy ideje keresik, hiszen a becslések alapján több mint 367 milliárd forintnyi mexikói ezüst és arany volt a fedélzetén, amikor elsüllyedt.

Mark Milburn, a horgonyt azonosító Atlantic Scuba tulajdonosa szerint sok korabeli horgony hasonlít a Merchant Royalére, de a most felfedezett lelet mintája és formája miatt különösen emlékeztet rá.


Elképzelhető, hogy a horgony megtalálása miatt kincskeresők fogják ellepni a térséget. A szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a roncsok megtalálása egyáltalán nem könnyű feladat, a cornwalli vizek pedig kifejezetten veszélyesek, ezért megfelelő tudás és felszerelés nélkül életveszélyes a keresés.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik