Tudomány

Meglepő felfedezésre jutottak a Holdon

Az idegen égitestek meghódításának egyelőre két fő akadálya van: a technikai fejletlenségünk, illetve az, hogy kevés olyan objektumot találni, ahol megfelelő mennyiségű nyersanyag (például energiaforrás vagy víz) lenne elérhető. Éppen ezért a szakértők mindig izgatottak, amikor egy égitesten hasznosítható anyagot fedeznek fel.

A Hold körül keringő Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) egyik feladata, hogy felmérje a felszín hidratáltságának alakulását. Az űrszonda a közelmúltban kimutatta, hogy a Hold napos oldalán dél környékén mozgásba kezdenek a vízmolekulák – számol be a Mashable.

A tanulmány fontos lépés a Hold víztörténetének megértésében, és az LRO küldetésével évek alatt felhalmozott adatok eredménye

– nyilatkozta John Keller, a projekt tagja.

A szakértők csak a közelmúltban fedezték fel, hogy a Hold felszínén található némi víz. A molekulák a talajban fordulnak elő az egyenlítőtől messzebb. Eleinte a kutatók úgy gondolták, hogy az anyag a napszéllel érkező hidrogénionokból jön létre, ez azonban azt jelentené, hogy a víznek el kéne tűnnie, amikor a Hold a Föld árnyékába lép. A megfigyelések viszont nem ezt mutatták.

A most bemutatott adatok alapján a vízmolekulák szintje nem ingadozik nappal és éjszaka. A felfedezés segíthet alaposabban felmérni a Hold vízkörforgását, illetve azt, hogy miként nyerhetjük ki az anyagot a jövő missziói során.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik