Tudomány

Eddig ismeretlen tengeri óriást fedezhettek fel

A kardszárnyú delfinek egy eddig ismeretlen faját fedezhették fel Chile déli partjainál – írja az MTI. A szakértők a helyi halászok, turisták és fényképes bizonyítékok alapján egy ideje sejtették már, hogy a régióban a kardszárnyú delfinek egy külön faja élhet.

Egy nemzetközi kutatócsoportnak idén januárban sikerült először megfigyelnie az eddig ismeretlen faj egyedeit. A szakértők jelenleg az egyik példánytól vett DNS-minta vizsgálatának eredményeire várnak, hogy igazolják a faj létezését.

Soha nem láttam még ehhez hasonló külsejű kardszárnyú delfint”

– mondta Robert Pitman, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) munkatársa és a csapat tagja.

A kardszárnyú delfinekre jellemző szem körüli nagy fehér folt ezeken az állatokon alig kivehető. A fejük valamivel gömbölyűbb és nem annyira sima, mint az eddig ismert kardszárnyú delfineknek, a hátúszójuk pedig keskenyebb és hegyesebb.

Testhosszuk 6-7,5 méter között mozog, vagyis valamivel kisebbek, mint a kardszárnyúak többsége.

A ragadozók valószínűleg többnyire hallal táplálkoznak, a helyi halászok ugyanis sokszor panaszkodnak arra, hogy lelopják a fogást.

A déli féltekén a kardszárnyú delfineket mind egy fajba tartozónak tekintik és A-tól C típusig kategorizálják őket. A most észlelt példányokat D típusba (szubantarktikus kardszárnyú delfinek) sorolták. Pitman szerint mivel annyira különböznek tőlük, ezért valószínűleg nem is tudnak párosodni más kardszárnyú delfinekkel.

A kutatók 1955-ben hallottak először a különös külsejű tengeri emlősökről, amikor azok tömegesen vetődtek partra Új-Zélandon. A szakemberek eleinte úgy vélték, hogy a kardszárnyú delfinek egy speciális mutáción átesett csoportjáról lehet szó.

A faj eddig valószínűleg azért kerülte el a kutatók figyelmét, mert igen elzárt területen élnek.

A D-típusú kardszárnyú delfinek a bolygó legbarátságtalanabb vizeiben élnek, remek hely az elrejtőzésre”

– jegyezte meg a Pitman.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik