Tudomány

Egy lépéssel közelebb kerültünk a HIV legyőzéséhez

Őssejt-beültetéssel kezeltek egy londoni HIV-fertőzöttet – számol be az MTI. A férfi a második beteg, akinél a módszerrel sikerült tartósan kimutathatatlanná tenni a vírust. A meg nem nevezett páciensnél 2003-ban állapították meg a vírust, 2012-ben pedig az előrehaladott Hodgkin-limfómát, a nyirokrendszer rákos megbetegedését is.

A rosszindulatú daganatot kemoterápiával kezelték, emellett egy HIV-rezisztens donor őssejtjeit is beültették a férfi szervezetébe, 18 hónap elteltével pedig sem a rák, sem a HIV nem volt kimutatható nála. A páciens ezen időszak alatt HIV elleni gyógyszereket sem szedett.

A szakértők szerint ugyanakkor még korai lenne azt mondani, hogy a beteg meggyógyult.

A kezelésben a University College London (UCL), az Imperial College London, a Cambridge-i és az Oxfordi Egyetem kutatói vettek részt.

12 évvel ezelőtt egy beteg Berlinben kapott olyan donortól csontvelőt, aki természetes módon védve volt a  betegséggel szemben, a donort egy génje, a CCR5 tette védetté. Az efféle természetes ellenállás kifejezetten ritka. Az amerikai Timothy Brownnál két transzplantációt végeztek, illetve a leukémia ellen sugárterápiát is kapott. Úgy tudni, ő volt az első, akinél sikerült legyőzni a HIV-et.

A HIV 3D-s modellje – Kép: iStock

Most, hogy a második páciensnél is sikert értünk el ugyanazzal az eljárással, elmondhatjuk, hogy a berlini páciens esete nem anomália volt, hanem valóban a kezelés pusztította el a vírust mindkét beteg szervezetében”

– mondta Ravindra Gupta, a mostani terápiát végző csapat vezetője.

Bár az őssejt-beültetéssel a világszerte élő több millió HIV-fertőzöttet nem lehet kezelni, de az efféle kezelések segíthetnek a végső gyógymód megtalálásában.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik