Tudomány

Kincsekkel teli barlangra bukkantak

Régészek egy csoportja egy kincsekkel teli kamrát azonosított a mexikói Chichén Itzá romjai alatti labirintusrendszerben – számol be a Live Science. A Mexikói Antropológiai és Történelmi Intézet szerint a barlangban több mint 150 tárgyat, így istenábrázolásokkal díszített vázákat és szobrokat találtak.

A szakértők úgy vélik, hogy további hat hasonló szent kamra lehet a Balamkú (Jaguáristen) nevű barlangrendszerben.

A most azonosított leleteket valószínűleg több mint ezer éve nem érintette ember.

A kincsekkel teli kamrát 2018-ban fedezték fel, miközben egy szent kutat kerestek Chichén Itzá mélyén. Magát a barlangot 1966-ban azonosította Víctor Segovia Pinto régész, feltárni viszont nem tudta, mivel a helyiek máig tisztázatlan okból utóbb elzárták annak bejáratát. A régész jegyzetei később eltűntek, így évtizedeket kellett várni, hogy ismét megtalálják a kamrát.

Guillermo de Anda, a csapat vezetője szerint tavaly órákat bolyongtak a föld alatti rendszerben, mire megtalálták az elzárt bejáratot. A kutatók bíznak benne, hogy a helyi leletek vizsgálatával jobban megérthetik a maják hiedelemvilágát, az évszázadok óta elszigetelt barlangban pedig a geológiai és mikrobiológiai elemzések a korszak víz- és klíma-körforgásának feltérképezésében is segíthet.

A Balamkú nemcsak Chichén Itzá összeomlásának pillanatáról, hanem talán a kezdeteiről is mesélhet”

– mondta Anda.

Kiemelt fotó: Karla Ortega / INAH / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik