Tudomány

Folyamatosan süllyed a milliós nagyváros

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) friss vizsgálata szerint Chicago évente 10-20 centimétert süllyed – írja az IFLScience. A korábbi adatok alapján Velencénél is hasonló mértékű süllyedés figyelhető meg.

Ez egy lassú, de állandó folyamat

– nyilatkozta Daniel Roman, a NOAA vezető földmérője.

A süllyedést az egykori gleccserek 10 ezer évvel ezelőtti olvadása idézi elő. Ahol a távoli múltban jégtakaró volt, a nyomás hatására a talaj megsüllyedt, míg a többi, jég nélküli területeken kiemelkedett. A jelenség olyan, mint amikor egy tubus fogkrémet megnyomnak, aminek hatására a benne található anyag egyenletlenül oszlik el. Később azonban, ha a nyomás már megszűnt (azaz a gleccserek elolvadtak) a tubusban a fogkrém (azaz a talaj) ismét egyenletessé válik.

A folyamat nemcsak Chicagót, hanem az Egyesült Államok északi régióit és Kanada több térségét is érinti.

A jelenség leginkább a Nagy-tavak környékén okoz problémát, ahol a talaj átalakulása miatt a víz eloszlása is megváltozhat. A Felső-tó keleti része például szép lassan emelkedik, a nyugati viszont süllyed. Emiatt a víz is vándorolni kezd a mélyebben fekvő területek felé, ami komoly hatással lehet a part menti környezetekre, például áradásokat idézhet elő. Azt egyelőre nem tudni, hogy a jelenség pontosan mikor és hogyan fejti majd ki hatását.

Nem Chicago a világ egyetlen nagy városa, ahol jelentős süllyedés figyelhető meg: Teheránnál a probléma még súlyosabb, igaz, itt egészen más tényezők állnak a folyamat hátterében.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik