Tudomány

Semmi sem igazolja, hogy az oltások autizmust okoznának

Az eddigi legátfogóbb tanulmány is igazolta, hogy nincs összefüggés a védőoltások és az autizmus között – írja az IFLScience. A vakcinák még azokat a gyermekeket sem fenyegetik, akiknél nagyobb eséllyel alakulhat ki a zavar. Sőt a vizsgálat azt is felfedte, hogy a beoltatlan gyermekeknél nagyobb valószínűséggel mutatnak ki autizmust.

A zavar kialakulását és a vakcinákat Andrew Wakefield hozta összefüggésbe 1998-ban, utóbb azonban kiderült, hogy a szakértő meghamisította kutatási adatait, illetve tanulmánya elkészítése előtt pénzt fogadott el olyan ügyvédektől, akik védőoltásokat gyártó cégekkel pereskedő szülőket képviseltek. Bár az 1998-as publikációt a szakmai körök szétszedték, a tévhit hamar elterjedt. 2017-ben egy újabb vizsgálat „bizonyította” Wakefield „eredményeit”, később azonban kiderült, hogy az adatokat ebben a kutatásban is manipulálták.

Az interneten kért segítséget az oltásellenes szülők gyermeke
A fiú azonnal beoltatta magát, amint 18 éves lett.

Az új elemzésben a szakértő az MMR oltás és az autizmus kapcsolatát mérték fel mintegy 657 ezer, 1999-2010 között született dán gyermek adatait felhasználva. Az eredmények alapján nagyobb eséllyel állapítottak meg autizmust azoknál a gyermekeknél, akiknek a testvére szintén a zavarban szenved.

A vizsgálat ugyanakkor nem mutatott ki összefüggést az autizmus jelentkezése és a vakcinák között.

Sőt az is kiderült, hogy azok a gyerekek, akik nem voltak beoltva (ők a teljes vizsgálati csoport 5 százalékát tették ki) 17 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak diagnózist.

A friss tanulmány újabb cáfolata a szakmai körökben egyébként is elutasított elméletnek, mely szerint a védőoltások autizmust okozhatnak.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik