Tudomány

Súlyos vádakat fogalmaztak meg a WWF-fel szemben

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése után a WWF közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyet változtatás nélkül közlünk: „Az emberi jogok megsértése teljes mértékben elfogadhatatlan, és természetvédelmi célok semmilyen körülmények között nem indokolhatják azt. Munkánk középpontjában az élőhelyek és az ott élő emberek állnak. Az emberi jogok tisztelete küldetésünk alapköve. A vádakat komolyan vesszük, és független vizsgálatot indítunk . Szigorú irányelveink vannak azért, hogy munkatársaink és partnereink egyaránt tiszteletben tartsák a helyi közösségek tagjainak jogait és jólétét. Ezen irányelvek bármilyen megsértése teljesen elfogadhatatlan számunkra. Amennyiben a vizsgálatunk során ilyen esetekre fény derül, készek vagyunk azonnali lépéseket tenni.”

A Természetvédelmi Világalap (WWF) az egyik legsikeresebb és legismertebb természetvédelmi szervezet, a közelmúltban azonban súlyos vádakat fogalmaztak meg a csoporttal szemben – írja az IFLScience. Sajtóértesülések alapján a WWF agresszív paramilitáris szervezeteket és vadőröket pénzelt, hogy visszaszorítsa az őshonos állatokra vadászó helyi közösségeket.

A Buzzfeed News és a The Kathmandu Post egy éven át tartó vizsgálata szerint a WWF által támogatott vadőrök a kínzástól, gyilkosságtól és szexuális erőszaktól sem riadtak vissza, amikor a vadorzók megállításán dolgoztak. Az újságírók interjúk, költségvetési adatok és belső feljegyzések alapján állapították meg, hogy az erőszakos esetek legalább hat ázsiai és afrikai országot érintenek.

A hírre a WWF bejelentette, hogy független vizsgálatot indít a vádak kapcsán.

A vádak szerint a nepáli Csitvan Nemzeti Park közelében például a természetvédelmi szervezet támogatását élvező katonák egy faluban többeket megkínoztak, és több nőt is megerőszakoltak. Az akció után a WWF kitüntetést is adott az alakulatnak az orvvadászat elleni harcuk elismeréseként. A kameruni Lobéké Nemzeti Parkban állítólag egy 11 éves gyermeket kínoztak meg a vadőrök, a Közép-Afrikai Köztársaságban pedig a WWF a fegyverkereskedelembe is bekapcsolódhatott.

Sok érintett országban az őslakosok megélhetésből vadásznak, a törvények miatt mégis orvvadásznak tekintik őket. A jogszabályok ezért sokszor alapot nyújtanak a helyiekkel szembeni fellépésre.

A Buzzfeed News és a The Kathmandu Post mellett az őslakosok jogaiért küzdő Survival International vizsgálata is hasonló eredményekre jutott. A szakértők szerint a WWF évtizedek óta lehet érintett az erőszakos cselekményekben.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik