Tudomány

Rekonstruálták az őrült zsarnok arcát

A spanyol művészeti projekt, a Césares de Roma csapata azon dolgozik, hogy modellezze Róma leghíresebb császárainak arcát – írja az IFLScience. A szakértők ezúttal Nero arcát rekonstruálták.

Nero igazi zsarnokként maradt fenn az emlékezetben, noha korabeli források alig írnak róla. A császárral kapcsolatos adatok többségét az évtizedekkel a halála után alkotó Tacitustól és Cassius Diótól ismerjük. Ezen források szerint Nero megölte saját anyját, nagybátyját, feleségét, terhes szeretőjét, felégette Rómát, majd a tűzgyújtással a keresztényeket vádolta meg.

Hat napig égett Róma, a császár dalolt
Néro a keresztények nyakába varrta a történelem egyik legpusztítóbb tűzviharát, az utókor pedig Néróéba.

Most a Césares de Roma korabeli szobrokat és érméket, illetve későbbi leírásokat felhasználva modellezte a császár arcát.

Közzétette: Césares de Roma – 2019. február 24., vasárnap

Hogy az ábrázolás mennyire pontos, az kérdéses, mivel Nero halála után a szenátus mindent megtett, hogy a császárt a lehető legrosszabb színben tüntessék fel, illetve eltöröljék emlékeit, így sok szobrát is átalakították. A szakértők leírások, illetve Nero korábbi ragadványneve, az Ahenobarbus (melynek jelentése bronzszakállú) alapján gondolták úgy, hogy a császár haja és arcszőrzete vöröses lehetett.

A Césares de Roma szerint következő céljuk Caligula arcának rekonstruálása.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik