Tudomány

Hatalmas madárirtás kezdődik a Tisza-tónál

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. ökológusa pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy rövidesen megkezdődik a nagy kárókatonák állományának gyérítése a tavon. Erre a fenntartható halgazdálkodás érdekében van szükség.

Papp Gábor szerint idén 300 madár kilövésére kaptak engedélyt, a ritkítást pedig az Abádszalóki-medencei kárókatona-telepen kezdik.

A szakértők korábban riasztással próbálkoztak, de az nem vezetett eredményre. Az ökológus szerint így maradt a lőfegyveres gyérítés, amelyet fészkelési időben hajtanak végre. Az első gyérítést 2013-ban végezték, akkor még csak 76 példány kilövésére volt engedélyük. A rendszeres állományszabályozás eredményeként az Óhalászi-Holt-Tiszán levő kormorántelep gyakorlatilag teljesen megszűnt.

Papp Gábor hozzátette, a Tisza-tavon fészkelő nagy kárókatonák évente több mint 100 tonna halat fogyasztanak el. Mivel kilogrammonként nagyjából 1000-1500 forinttal kell számolni, így a kár jelentős.

A Tisza-tó mellett a Tiszán is végeznek ritkítást. Donkó Péter, a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének titkára az MTI-nek elmondta: száz nagy kárókatona riasztására, gyérítésére kaptak engedélyt a folyó Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszán. Összesen negyvenöt példányt ejtettek el, az idei gyérítést pedig lezárták.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik