Tudomány

Másfél petéjű ikrek születtek

A világon másodszor azonosítottak se nem egypetéjű, se nem kétpetéjű ikerpárt – számol be az MTI. A másfél petéjű (sesquizigóta) ikerpár, egy fiú és egy lány, Brisbane-ben született 2014-ben. A szakértők szerint a gyermekek természetes úton fogantak.

A ma már négyéves gyerekek anyai részéről egypetéjű (monozigóta) ikrek, ám apai oldalról csupán a férfi DNS-ének egy részén osztoznak. Ez azt jelenti, hogy genetikailag az egypetéjű és a kétpetéjű (dizigóta) ikrek között vannak. Ez az első alkalom, amikor a sesquizigótaságot már a méhben sikerült megállapítaniuk az orvosoknak. Korábban 2007-ben, az Egyesült Államokban találkoztak hasonló esettel, de ott a másfél petéjűséget csak a születés után mutatták ki.

Valószínűleg az anya petesejtjét egyszerre termékenyítette meg az apa két spermiuma még osztódás előtt. A várandósság hathetes korában végzett ultrahang egyetlen placentát mutatott és a magzatburok fekvését, ami azt jelezte, hogy egypetéjű ikreket vár az anya. A 14 hetes korban végzett ultrahang vizsgálat azonban azt mutatta, hogy az ikerpár hím- és nőnemű, ami lehetetlen, ha egypetéjű ikrekről van szó”

– nyilatkozta Nicholas Fisk, a Royal Brisbane and Women Hospital munkatársa és az esetet leíró tanulmány társszerzője.

Egypetéjű ikrek – Fotó: iStock

Ha egy petesejtet két spermium termékenyít meg, az három kromoszómakészletet hoz létre, egyet az anyától, kettőt az apától.

Három kromoszómakészlet tipikusan összeegyeztethetetlen az élettel, és az ilyen magzat általában nem marad meg”

– nyilatkozta Michael Gablett, a tanulmány társszerzője. A brisbane-i ikrek esetében a megtermékenyített petesejt egyenlően osztódott három kromoszómakészletre sejtcsoportokban, amelyek aztán kettéváltak, így jöttek létre az ikrek.

A szakértők a felfedezés után 968 további kétpetéjű ikerpár adatait elemezték, hátha azonosítanak még sesquizigótás esetet, de sem ezek között, sem a világ nagy ikertanulmányai között nem bukkantak hasonlóra.

A brisbane-i ikrek császármetszéssel jöttek világra, és látszólag egészségesen fejlődtek. Utóbb azonban az orvosok kiderítették, hogy születésük előtt a kislánynál vérrög képződött. A gyermek egyik karját négyhetes korában amputálni kellett, hároméves korában pedig el kellett távolítani petefészkeit, mivel azok nem fejlődtek ki megfelelően, és daganat kockázatát hordozták. A szakértő úgy vélik, hogy ezen problémák hátterében a lány genetikája áll.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik