Tudomány

Meglepő dolgot találtak a páciens orrában

Meglepő diagnózist kapott az a dán férfi, aki nagyjából két éven át tapasztalt orrfolyást és szagvesztést bal orrlyukában – írja a Live Science.

A problémát azonban nem egy vírus vagy baktérium okozta, hanem egy, az orrjáratban kinőtt fog.

A szakértők végül fogóval távolították el a páciens zavaró fogát.

A különös diagnózis előtt az 59 éves férfi szteroidokat szedett tüneteire. Mivel a kezelés nem segített, felkereste az Aarhusi Egyetemi Kórházat, ahol a CT-vizsgálat felfedte a különös objektumot az orrában. Az orvosok rögtön arra gyanakodtak, hogy egy dermoid cisztával van dolguk, amely szőrt, fogat, bőrmirigyeket vagy folyadékot tartalmazhat.

A közelebbi tanulmányozás után kiderült, hogy egy fog okozza a panaszokat, amely ráadásul gyulladást is előidézett. Azt nem tudni, hogy miért nőtt ki a plusz fog, csupán a populáció 0,1-1 százalékánál fordul elő hasonló jelenség. Az orrban általában gyulladások, sérülések és fejlődési problémák miatt tűnhetnek fel fogak.

Bár a beteg gyermekkorában komoly arcsérülést szenvedett, a szakértők szerint feltételezhetően nem ez vezetett a fog kinövéséhez. Az ugyanakkor elképzelhető, hogy az már a sérülés előtt is jelen volt, csak évtizedeken át nem okozott problémát. Egy hónappal a beavatkozás után a férfi panaszai teljesen megszűntek.

Hasonló tünetek esetén az orvosok első körben általában gyógyszereket, például antibiotikumot, antihisztaminokat vagy szteroidokat írnak fel. Ha ezek nem válnak be, jön a CT-vizsgálat.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik