Tudomány

Otthon indított be magfúziót egy 12 éves fiú

Egy Tennessee-i fiú, Jackson Oswalt 2018 januárjában magreakciót hozott létre családja otthonában – írja a Live Science. Az akkor 12 éves fiú ezzel a legfiatalabb ismert személy lett, akinek sikerült ilyen reakciót beindítania.

Az iskolás eredményét február elején ismerte el az amatőr atomkutatókat tömörítő szervezet, az Open Source Fusor Research Consortium. A most 14 éves Oswalt egy olyan gépet alkotott, amely plazmát tartalmaz, és magfúziót képes előidézni. A szerkezet megépítése 10 ezer dollárba (mintegy 2,7 millió forintba) került, a gép működtetéséhez 50 ezer volt kellett.

Nem ez az első alkalom, amikor valaki nukleáris reakciót indított be otthonában. Az amatőrök és startupok többsége általában magfúziót, és nem maghasadást hoz létre, mivel utóbbihoz nehezen beszerezhető anyagok, például urán szükséges. Előbbihez ezzel szemben a legtöbb esetben könnyen hozzáférhető elemek kellenek.

Az efféle reakciók beindítása önmagában még nem jelenti azt, hogy sikerült működő, energiát előállító atomreaktort építeni. A magfúzió ugyanis egy olyan jelenség, melynek előidézéséhez eleve hatalmas mennyiségű energiára van szükség. Egyelőre a szakértők sem tudják, hogyan lehetne megoldani ezt a problémát.

Ezért kell 150 millió Celsius-fokot csinálni a Földön
Ennyi kell a magfúzió beindításához, amitől tiszta és hosszú távon kiaknázható, nagy mennyiségű energiát remél az emberiség. A baj az, hogy nem tudjuk fenntartani, egyelőre több megy be, mint ami kijön.

Az otthon létrehozott magreakciók ritkán jelentenek fenyegetést, hiszen általában csak igen alacsony szintű, veszélytelen sugárzást idéznek elő. Ennek ellenére komoly tudás szükséges ahhoz, hogy a reakció biztonságos legyen.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik