Tudomány

Elképesztő, meddig terjed a Föld légköre

Egy friss tanulmány alapján a földi légkör egy bizonyos rétege, a geokorona még bolygótól 630 ezer kilométerre is érzékelhető – írja az IFLScience. A felfedezés sokat segíthet a jövő űrkutatásai során.

Az elemzésben a szakértők a NASA és az Európai Űrügynökség 1995-ben felbocsátott űrszondájának, a Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) évtizedekkel ezelőtti adatait vizsgálták. A szerkezet képes volt kimutatni, ahogy az atmoszféra egyik hidrogénből álló rétege, az úgynevezett geokorona interakcióba lép a Napból származó UV-sugárzással.

A Hold a Föld atmoszféráján halad keresztül

– állapította meg Igor Baljukin, az orosz Űrkutató Intézet munkatársa és a csapat vezetője.

Az adatok alapján az exoszféra, azaz a légkör felső rétege valamivel sűrűbb, mint a bolygóközi űr. A Hold közelében, mintegy 384 ezer kilométerre a Földtől köbcentiméterenként 0,2 hidrogénatomot lehet kimutatni. Bolygónkhoz közelebb, nagyjából 60 ezer kilométerre viszont már 70 atom is észlelhető köbcentiméterenként. Bár ez a földi értékekhez képest elhanyagolható, így is befolyásolhatja a mérési eredményeket.

Fotó: NASA

A geokoronáról egyébként tudtukon kívül már 1972-ben, az Apollo-16 missziója során is készítettek felvételt az asztronauták. A küldetés során elsőként állítottak fel egy teleszkópot a Hold felszínén.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik