Tudomány
Archeological tools, Archeologist working on site, hand and tool.

Meglepő háziállatot tarthattak őseink

Egy új kutatás szerint az Ibériai-félsziget bronzkori lakói meglepő fajt, vörös rókát tartottak háziállatként – számol be az IFLScience. A szakértők két katalóniai helyszínen folytattak ásatásokat, és összesen egy farkas, 32 kutya, 19 patás emlős, négy róka és 64 ember maradványait azonosították. Úgy tűnik, a korabeliek gyakran állataikkal együtt temették el a halottakat. Az egyik nyughelyben például egy idős férfi csontjai mellett egy szarvasmarha maradványait, illetve több kecskelábat is feltártak.

Egy másik sírban egy nőt két kutyával és két szarvasmarhával, míg egy harmadikban egy fiatal nőt két rókával, egy kecskével és egy bikaszarvval temettek el.

A szakértők a csontokon végzett szén- és nitrogénizotópos vizsgálata után következtetni tudtak az állatok és gazdáik étrendjére. Az adatok alapján a kutyák tápláléka közelebb állt az emberekéhez (elsősorban a nőkéhez és a gyermekekéhez), mint az egyéb háziállatokéhoz. Sőt, az is kiderült, hogy a férfiak jóval több húst ettek, mint a nők és a gyerekek. Aurora Grandal-d’Anglade, a csapat tagja és a Coruñai Egyetem munkatársa szerint ez arra utalhat, hogy a maradékok fő fogyasztói a kutyák voltak.

Az analízis alapján néhány nagyobb kutya és legalább az egyik róka kifejezetten sok gabonafélét fogyasztott. Ez azt jelentheti, hogy ezeket az állatokat gabonaszállításhoz használták fel. Ezt az elképzelést támasztják alá az érintett állatok gerincoszlopában kimutatott elváltozások is.

Az emberek nagy valószínűséggel magas szénhidráttartalmú étrendet kerestek az állatoknak, mert aktívabb munkát végeztek, ami azonnali kalória-felhasználást igényelt

– nyilatkozta Silvia Albizuri Canadell, a Barcelonai Egyetem régésze és a csapat tagja.

A rókák esetében nagyon változatos étrendet mutattak ki, bizonyos példányok inkább a vadállatokhoz, míg mások a kutyákhoz hasonlóan táplálkoztak. Az egyik róka például olyan ételeket fogyasztott, mint a korabeli kölyökkutyák. Grandal-d’Anglade szerint az érintett róka egy idősebb, törött lábú egyed volt, melyet láthatóan igyekeztek meggyógyítani tulajdonosai.

A kutatók úgy vélik, hogy a bronzkorban az Ibériai-félsziget lakói hosszú időn át tartottak rókákat háziállatként. Hogy végül miért és hogyan szakadt meg az emberek és a rókák kapcsolata, azt egyelőre nem sikerült kideríteni, de könnyen elképzelhető, hogy más korabeli népcsoportok is megpróbálkoztak a rókák tenyésztésével.

Kiemelt fotó: iStoc

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,90%
Fidesz-KDNP 52,26%
DK 16,21%
Momentum 9,90%
MSZP-P 6,67%
Jobbik 6,42%
Mi Hazánk 3,32%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények