Tudomány

Veszélyes sugárzás várta a múzeum látogatóit

A Grand Canyon Múzeum látogatói mintegy két évtizeden át veszélyes szintű sugárzásnak lehettek kitéve – írja az IFLScience. Erről Elston Stephenson, az intézmény biztonsági és egészségügyi menedzsere számolt be, ezzel figyelmeztetve a múzeum dolgozóit és látogatóit. A probléma forrását, az uránércet tartalmazó három tárolót egy szövetségi vizsgálat során azonosították.

Stephenson az esetet a menedzsment hatalmas bukásának ítélte, és felhívta a figyelmet, hogy a sugárzás akár későbbi egészségügyi hatásokkal is járhat.

A szennyezés azokat fenyegeti, akik 2000 és 2018. június 18-a között ellátogattak az intézmény múzeumi gyűjteményeket őrző épületébe. Stephenson szerint a sugárzás szintje jelentősen, mintegy hétszeresen haladta meg a Nukleáris Szabályzási Bizottság által előírt határértéket. Az uránérceket tartalmazó tárolók egy olyan szobában voltak, amely az egyik kipreparált állatokat bemutató kiállítótér mellett fekszik. A becslések alapján az 550 négyzetméteres épületbe évente 800-1000 látogató lép be.

Kathryn Higley, az Oregoni Állami Egyetem munkatársa szerint valójában kicsi az esély arra, hogy a szennyezés komolyabban veszélyeztetett volna bárkit is. A múzeum szerint az intézmény jelenleg biztonságos, a sugárzó anyagokat eltávolították.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az uránnal töltött konténerek hogyan kerültek a szobába. Elképzelhető, hogy a veszélyes anyagokat egy korábbi betanítás során használták fel, amikor geológusoknak akarták megmutatni, hogy hogyan is néz ki az uránérc.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik