Tudomány

Meghalt Walter Munk, az óceánkutatás Einsteinje

Elhunyt Walter Munk osztrák-amerikai tengerkutató, akit az óceánok Einsteinjeként emlegettek – írja az MTI. A Scripps Oceanográfiai Intézet közleménye szerint a tudós Kaliforniában, La Jolla-i otthonában halt meg pénteken, 101 éves korában.

Munk az oceanográfia úttörőjének számított, munkájával pedig a szövetségesek normandiai partraszállását a is nagyban segítette a második világháborúban.

A zsidó származású kutató 1917-ben született Bécsben, és már 1932-ben Amerikába küldték tanulni. Miután Ausztriát a náci Németországhoz csatolták, felvette az amerikai állampolgárságot, majd az amerikai hadseregbe is belépett.

A haditengerészet rádió- és hangtechnikai laboratóriumában kollégáival együtt olyan hullámverés-előrejelző modellt dolgozott ki, amely segített kijelölni a normandiai partraszállás optimális időpontját. A tengeráramlások kutatásáért 2010-ben odaítélték neki a Nobel-díj kiegészítőjének számító, 4 millió svéd koronával (akkori árfolyamon 107 millió forinttal) járó svéd Crafoord-díjat.

Kiemelt fotó: AFP / Andreas Stangl / APA-PictureDesk

Ajánlott videó

Olvasói sztorik