Tudomány

Ekkor ütközik össze a Tejútrendszer egy másik galaxissal

Egy új, a Gaia űrtávcső adatainak felhasználásával végzett kutatás szerint a Tejútrendszer a vártnál tovább kerülheti el az egyik közeli galaxist – számol be a Space.com. A szakértők többsége egy ideje úgy véli, hogy a távoli jövőben galaxisunk összeütközik majd az egyik közeli rendszerrel, az Androméda-galaxissal. A friss tanulmány szerint a találkozás mintegy 4,5 milliárd év múlva, a vártnál nagyjából 600 millió évvel később fog bekövetkezni.

Ez a felfedezés kulcsfontosságú a galaxisok fejlődésének és interakciójának megértésében

– nyilatkozta Timo Prusti, a Gaia csapatának tagja.

Az űreszközt 2013-ban bocsátották fel, és missziója kezdete óta nagyban hozzájárult a Tejútrendszer alaposabb feltérképezéséhez a különböző objektumok megfigyelésével. A Gaia által vizsgált csillagok többsége a mi rendszerünkben kering, de akadnak olyanok is, amelyek közeli galaxisokban fekszenek.

Az új kutatásban a szakértők olyan égitesteket tanulmányoztak, amelyek a 2,5 millió fényévre fekvő Andromédában, illetve a 3 millió fényévre található Triangulum-galaxisban helyezkednek el. Roeland van der Marel, a Baltimore-i Űrteleszkóp-tudományi Intézet munkatársa és a vizsgálat vezetője szerint elemzésükben az űrszonda 2018 áprilisában közzétett adatait használták fel.

A kutatásnak köszönhetően a csapatnak sikerült meghatároznia a két rendszer rotációs arányát, illetve hogy merre mozogtak a múltban, és hogy milyen irányban haladhatnak tovább. A friss eredmények alapján a Tejútrendszer és az Androméda összeolvadása a véltnél később fog bekövetkezni, és a vártnál kevésbé lesz mozgalmas.

Bár az Androméda nagy valószínűséggel találkozni fog rendszerünkkel, a Nagy Magellán-felhő törpegalaxissal már korábban, nagyjából 2,5 milliárd év múlva egybeolvadhat a Tejútrendszer.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik