Így fog kinézni az oroszok rejtélyes űrrepülője

Az oroszok új képeket hoztak nyilvánosságra a legújabb, újrahasználható űrrepülőgépükről: az egyelőre név nélküli drónt ötvenszer tudják majd nagyjából a világűrbe juttatni, a folyamat pedig nagyon hasonlít a Virgin Galactic White Knight Two-jára.
Kapcsolódó cikkek

Hiperszonikus űrrepülő drónt fejlesztenek az oroszok, amelyről most hoztak nyilvánosságra újabb képeket: az eszköz egy Briz-M hordozórakétával fog majd elindulni az útjaira, a fejlesztők szerint legalább ötvenre, és 160 kilométeres magasságig lesz képes eljutni. A drón maximális sebessége nagyjából 2401 m/s lesz – írja a Futurism.

Az első teszteket az oroszok 2023-ra tervezik, az eszköz egyelőre csak tervek szintjén létezik. A Roszkozmosz megbízására az ISON vállalat fogja megépíteni a drónt, a projektbe

a nemzeti kutatási alapok több millió rubelt öltek bele.

Az ISON által nyilvánosságra hozott tervek szerint a hordozórakétát egy speciális repülőgép fogja felvinni egy adott magasságig, ahol a hordozórakétával együtt leválik, majd a világűr felé veszi az irányt. A Földre egy ejtőernyő segítségével fog visszajutni.

Fotó: ISON/RIA

Az elképzelés nagyon hasonlít a Virgin Galactic White Knight Two-jára, ami a saját űrrepülőjét, a VSS Unity-t viszi fel megfelelő magasságokig, hogy onnan gazdaságosabban tudjon a világűr felé indulni.

Nem ez a most bemutatott drón az egyetlen hiperszonikus repülő, amit az oroszok fejlesztenek: a MiG még tavaly augusztusban jelentette be, hogy egy olyan gépet tervez, ami szintén képes lesz eljutni a világűrig, de ez legkorábban 2035-re lesz készen.