Tudomány

Az oroszok magyarázzák a kudarcsorozatukat az űrben

nemzetkozi-urallomas(960x640).jpg (Array)
nemzetkozi-urallomas(960x640).jpg (Array)

Hajtóműhiba miatt nem sikerült elsőre módosítani az Nemzetközi Űrállomás pályáját, a károkat a felelősöknek saját zsebből kell majd fizetniük.

A Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal a szombati fiaskóját magyarázta, amikor is nem sikerült beindítani az ISS-hez kapcsolt teherűrhajó hajtóműveit. A tájékoztatás szerint a nyolc hajtóműből egy nem működött. A hiba részévé vált annak a kudarcsorozatnak, amely miatt a hét végén különbizottságot hoztak létre Moszkvában.

Végül sikerült módosítani a pályát

A második kísérletre hétfőre virradóra került sor, akkor az űrállomáshoz kapcsolódó Progressz M-26M teherűrhajó segítségével végül sikerült módosítani a keringési pályát, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy az ISS-en jelenleg tartózkodó hat űrhajósból három június elején visszatérjen a Földre.

 
Fotó: Europoress 

“A Nemzetközi Űrállomás telemetrikus adatainak elemzése lehetővé tette a baleset okának megállapítását. A Progressz űrhajó nyolc hajtóműve közül az egyik nem működött” – mondta a Roszkoszmosz egyik illetékese az Interfax orosz hírügynökség szerint.

“A számítógépek azonnal leállították a műveletet. Az a döntés született, hogy május 18-án próbálják meg újra, ezúttal mellőzve a hibás hajtóművet” – tette hozzá a neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

Saját zsebből kell fizetni a kártérítést

A sorozatos űrkudarcok miatt a hétvégén különbizottságot hoztak létre Oroszországban. Dmitrij Medvegyev kormányfő alig hat napot adott a felelősök és az okok megállapítására. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a felelősöknek a saját zsebükből kell megtéríteniük a károkat.

Ugyancsak szombaton egy Proton típusú orosz űrrakéta egy mexikói távközlési műholdat állított volna föld körüli pályára, de a rakéta utolsó fokozata nem sokkal a felbocsátás után a műholddal együtt visszazuhant, és megsemmisült a Föld légkörében.

Előzőleg, április végén egy Szojuz hordozórakéta harmadik fokozatának hibája miatt egy Progressz M-27M típusú orosz teherűrhajó nem jutott el a kijelölt pályára, ahonnan tovább kellett volna haladnia a Nemzetközi Űrállomásra, és végül a rakományával együtt megsemmisült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik