Tudomány

Ez a dinoszaurusz olyan, mintha az Avatar világából származna

Új, növényevő dinoszauruszfajt fedeztek fel Patagóniában, Argentína déli részén. Az állat mintegy 140 millió éve élt, és nagyjából úgy nézett ki, mint egy sci-fi alkotás teremtménye: hátgerincét látványos tüskék díszítették.

A most azonosított állatot, a Bajadasaurus pronuspinaxot a szakértők a dicraeosaurus nemzetségbe sorolták – írja az MTI. A faj mintegy 140 millió éve élt Argentínának abban a térségében, ahol rendszeresen kerülnek elő dinoszaurusz-maradványok. A régióban találták meg 1993-ban az eddigi legnagyobb ismert szárazföldi húsevő, a Giganotosaurus carolinii maradványait is. A késő krétakori ragadozó valószínűleg bajadasaurusokra is vadászott.

Úgy véljük, hogy a Bajadasaurus és az Amargasaurus cazaui (amely egy másik dicraeosaurus) hátán és nyakán húzódó igen hosszú és éles tüskék arra szolgáltak, hogy elrettentse velük a ragadozókat”

– mondta Pablo Gallina, a Maimonedes Egyetem és a Buenos Aires-i Tudományos Kulturális Központ (CONICET) kutatója.

A faj csontvázának rekonstrukcióját a CONICET-ben állították ki. A szakemberek szerint az állat hátát olyan tüskék díszítették, amelyek csontszerkezetűek voltak, bőr borította őket, és könnyen eltörtek, hasadtak, ha ütés érte őket. A tüskék a testhőmérséklet szabályzásában, illetve a szexuális vonzerő növelésében is segítettek.

A kutatók úgy vélik, hogy a tüskék között húsos púpok voltak, amelyeknek ugyanaz volt a szerepük, mint a tevék esetében.

A Bajadasaurus négylábú volt, a szauropodák szélesebb családjához tartozott, és a mintegy 230 millió éve kezdődött triász földtörténeti időszaktól a mintegy 70 millió éve befejeződött késő krétakorig élt.

Kiemelt fotó: Juan MABROMATA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik