Tudomány

Életeket menthet a magyar fejlesztés

Már kétszázat legyártottak abból a magyar fejlesztésű okos minilaborból, amelynek segítségével egy háziorvos, mentőorvos vagy sürgősségi orvos is képes helyben olyan vérvizsgálatokat végezni, amikhez korábban komplett laboratóriumi analízisre volt szükség – mondta Zettwitz Sándor, a fejlesztést végző 77 Elektronika Kft.  ügyvezető-tulajdonosa az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Hozzátette: ezáltal mind a beteg, mind a kezelőorvos rengeteg időt és energiát megspórol az állapotfelmérés, vagy a diagnózis felállítása során, ami adott esetben életeket is menthet. A SmartTester nevű hi-tech orvostechnológiai eszköz egyelőre a diabétesz, a szív- és érrendszeri rendellenességek, illetve a test gyulladásos állapota kapcsán képes vizsgálatokat végezni.

A tervek között szerepel a diagnosztikai spektrum további betegségekre, így a prosztata rosszindulatú elváltozására, a szívgyengeség meghatározására való kiterjesztése. Kiemelte: a technológia a fejlesztés későbbi szakaszában akár 15-20 betegség kivizsgálására is alkalmas lehet.

(MTI)

(Kiemelt illusztráció: ThinkStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik