De mit keres egy angolna a fóka orrában?

Facebookon kezdett el terjedni egy hír arról, hogy egy hawaii barátfóka orrában angolnát találtak - ami még ennél is meglepőbb, az az, hogy az állatnak, úgy tűnt, az égvilágon semmi baja nincs ezzel, és nem zavarja, hogy valami eltömíti az egyik orrlyukát. Az angolna már kevésbé járt jól, hiszen viszonylag hamar elpusztult. A Hawaii Barátfóka Kutatóprogram szerint nem ez az első eset, hogy ilyesmit látnak az állatvédők.
Kapcsolódó cikkek

A fiatal hawaii barátfókák nagyon furcsán viselkednek mostanában: a Hawaii Barátfóka Kutatóprogram munkatársai több esetben is megfigyelték már, hogy az állatok angolnával az orrukban járnak-kelnek, ráadásul látszólag nem is zavarja őket a furcsa kiegészítő. A veszélyeztetett állatfajt megfigyelő kutatócsoport értetlenül áll a jelenség előtt,

nem tudják, hogyan kerülhet pontosan egy ilyen állat egy ilyen szokatlan helyre.

A legjobb tippjük egyébként az, hogy a fókák, amikor élelmet keresnek, olyan szakadékokba és repedésekbe dugják bele az orrukat, amilyenekbe nem kellene, szimatolás közben pedig valahogy felszippantják az angolnákat. Az viszont nem tiszta, hogy a fókáknak ez miért nem fájdalmas, és hogy az angolnák ezt hogy nem tudják megakadályozni. Utóbbiak ugyanis viszonylag hamar elpusztulnak a fókák orrlyukában.

Néhány évvel ezelőtt már jelentettek hasonlókat állatvédők, akkor akadt olyan fóka is, amelynek nagyjából 60 centiméteres angolna szorult az orrába, úgy, hogy nagyjából csak 10 centi látszott ki belőle. Amikor kihúzták az elpusztult állatot, a fóka nem szenvedett különösebben, és egyáltalán nem vérzett semmije.

A NOAA egyébként beszámolt róla, hogy az elmúlt negyven évben, mióta a veszélyeztetett hawaii barátfókákat megfigyelik, nem igazán találkoztak hasonlóval az elmúlt néhány éven kívül. Egyelőre nem tudni, hogy mi ez az új jelenség az állatoknál, és azt sem, hogy milyen célt szolgál, vagy hogy a fókáknak miért nem kellemetlen.