Tudomány

Mire elég egy óra? Lovász kontra Palkovics

A miniszter tovább várakoztatta feleslegesen az Akadémia elnökét, mint amennyi időt egy törvénymódosítás elbírálására adott.

A 168 Órának a Magyar Tudományos Akadémia elnöke elárulja, miért nem járt soha Palkovics László szobájában. Lovász László az előszobáig jutott, várt a miniszterre egy órát, utána elment. Az innovációs miniszter azóta nem hívta, pedig előzőleg a hetilapban azért bírálta, mert még egyszer sem volt az irodájában.

A helyzet az, hogy ezt még csak nem is vettem rossz néven, elfoglalt emberrel megtörténhet ilyen. Tény ugyanakkor, hogy számos esetben fordultam levélben a miniszterhez különböző javaslatokkal, és ő a legritkább esetben reagált, a leveleim nagyobbik része megválaszolatlanul maradt.

Lovász László nevetségesnek tartja, hogy a miniszter szerint elég 54 perc a költségvetésüket érintő törvénymódosítás véleményezésére, és méltatlannak nevezi, hogy Palkovics László szerint megállapodás nélkül is át tudják hidalni likviditási gondjaikat pár hónapig, mert „az MTA elég nagy intézmény, sok forrása van”. Ez törvénysértő trükközés lenne,

mert más célra kapott pénzeket kellene fizetésekre fordítani. És még úgy sem lenne könnyű, mert majdnem ötezer ember fizetéséről van szó.

A mostani bizonytalanság nagyon káros a tudományra nézve, az MTA vezetőjeként ezért mielőbb megállapodna a minisztériummal, már átküldték javaslatukat arra, hogyan lehet a tudomány szerepét erősíteni az innovációban, olyan műhelyeket akarnak, amelyekben az alapkutatások mellett alkalmazott kutatásokkal is foglalkoznak.

El tudunk képzelni olyan megoldást, hogy az alkalmazott kutatást végző részlegek, csoportok, kutatóintézetek, amelyek az alapkutatók mellett működnek, a minisztérium finanszírozásában legyenek. Hasonló megoldás van az Akadémia és az egyetemek között. Az MTA 150 körüli kutatócsoportot működtet egyetemeken, ezek tanszékekhez vannak kihelyezve. Ez jól működő rendszer.

Lovász László hosszan sorolja, miért nem értenek egyet azzal, hogy az akadémiai kutatóintézetek az egyetemekhez kerüljenek. Ahhoz, hogy a kormány a kutatókat politizálással vádolja elég annyi, hogy egy kutatás eredménye megkérdőjelezzen egy aktuális politikai döntést. Az MTA soha nem hozott olyan határozatot, amelynek bármiféle pártpolitikai mondandója lett volna.

Palkovics a 168 Órában a kutatók politizálására egyébként példának hozott egy olyan közleménycímet, amilyennel náluk még munkaanyag sem jelent meg – árulja el Lovász László, aki nem ilyen elnökségre számított, és többször fontolgatta a lemondását,

de nem lenne korrekt gazda nélkül hagyni az Akadémiát. Ha az intézményhálózat önállósága, integritása sérül, akkor azt nem vállalom fel.

Az MTA első embere továbbra is úgy véli, a magyar felsőoktatás veszít azzal, ha a CEU Bécsbe költözik, és nem érti, ezt a kormány miért nem látja.

Ez az egyetem az egyik legkiválóbb kutatóhely Magyarországon.

Kiemelt: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik