Tudomány

Eladják a lefejezett királyné ékszereit

Mária Antónia ékszereit 200 éve senki nem láthatta: most Londonban kiállítják és elárverezik.

A Bourbon-Pármai család gyűjteményéből származó ékszerek legszebb darabjai között szerepel egy különleges méretű, igazgyöngyből készített, gyémántokkal ékesített függő, amelynek értékét 1-2 millió dollárra (282,5 – 565 millió forint) becsülik, valamint egy mintegy 100 igazgyöngyből készített nyakék, amelynek becsült értéke 200-300 ezer dollár (56,5-84,8 millió forint).

Az évszázad árverése

A Mária Antónia nevéhez társuló romantikus légkör, bűvölet és egyetemesség abból ered, hogy a néhai királyné az Ancien Régime kifinomultságát jelképezi. Ez a 21. század árverése. Hogyan is lehetne másképp, hiszen Mária Antóniáról van szó, és nem sok ékszere maradt meg.

– idézi az MTI Andres White Correalt, a Sotheby’s ékszerrészlegének igazgatója, aki Kleopátrához és Diana hercegnőhöz hasonlította XVI. Lajos király feleségét. Míg egyes királynéknak inkább politikai és történelmi súlyuk volt, az igazgató szerint Mária Antóniának „volt tartása”.

Guillotine végzett vele

Az árverésen szerepel a királyné monogramos gyűrűje a hajfürtjével, a becsült ára 8-10 ezer dollár (2,3-2,8 millió forint). Benoit Repellin, a Sotheby’s ékszerszakértője szerint a kis, rózsaszínű gyémántokból készült gyűrű kövei nem túl értékesek, de „érzelmi és történelmi értéke van”. Mielőtt megpróbált volna XVI. Lajossal és gyermekeikkel elmenekülni Franciaországból, Mária Antónia Brüsszelbe küldte ékszereit, majd átadták azokat ausztriai hozzátartozóinak.

A Varennes-ben őrizetbe vett XVI. Lajost és Mária Antóniát 1793 októberében nyaktilóval végezték ki, fiuk, XVII. Lajos fogságban halt meg. Egyedül a lányuk, Franciaországi Mária Terézia élte túl a forradalmat, 1795-ben engedték szabadon. Bécsbe érkezésekor az osztrák császár átadta neki anyja gondosan őrzött ékszereit.

A novemberi aukción szereplő ékszerek között X. Károly, az osztrák főhercegek és a pármai hercegek egykori tulajdonában lévő remekművek is találhatók.

Ez a valaha piacra kerülő egyik legnagyobb királyi ékszergyűjtemény, minden darabja történelemmel van átitatva – hangsúlyozta közleményében Daniela Mascetti, a Sotheby’s exkluzív ékszerekkel foglalkozó részlegének európai alelnöke.

Illusztráció: Wikipedia

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik