Tudomány

Gyógyszerektől lett fekete és szőrös az amerikai nő nyelve

Ritka orvosi esetről írt a BuzzfeedNew England Journal of Medicine nyomán. Egy 55 éves amerikai nő fekete szőrös nyelvre (BHT) panaszkodott, és bárhogy súrolta nem szűntek meg a tünetek. A beteg először egy autóbaleset után, lábsérülése miatt ment kórházba, majd a seb elfertőződését követően kapott antibiotikumot. Nem sokkal később kellemetlen ízt érzett a szájában, majd látta, hogy a nyelve elfeketedett.

A nő kezelőorvosa, Dr. Yasir Hamad még csak olvasott hasonló elváltozásról, de sohasem látott ilyesmit. Pedig a fekete szőrös nyelv (BHT) vagy lingua villosa nigra egy létező dolog, de ártalmatlan és gyorsan kezelhető. Ilyenkor persze nem igazi szőrről van szó, a kiváltó ok lehet egy gyógyszer ritka mellékhatása, dohányzás, rossz szájhigiénia vagy táplálkozás, esetleg kemoterápia is állhat a tünetek hátterében.

Nem néz ki túl jól, de ártalmatlan.

– mondta Hamad.

Ilyenkor annyiról van szó, hogy a papillák, azak a nyelv szemölcsei (a felszíne) megduzzadnak, és rájuk ragadnak az ételmaradékok és baktériumok. A kezelés során az orvosok leállították a pácienset az antibiotikum szedéséről, és négy héten belül megfelelő szájápolás mellett rendbe is jött a nyelv.

Fotó: Wikimedia Commons

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik