Tudomány

3 millió dollárt ért egy 50 évvel ezelőtti felfedezés

Jocelyn Bell Burnell nyerte a Breakthrough-díjat és az azzal járó 3 millió dollárt. Nyereményét jótékony célokra akarja felhasználni.

Jocelyn Bell Burnell nevéhez fűződik az egyik legfontosabb 20. századi asztrofizikai áttörés, a rádiópulzárok felfedezése. A szakértő még a Cambridge-i Egyetemen hallgatójaként 1967-ben azonosította az első ilyen típusú objektumot.

1974-ben az áttörés Nobel-díjat ért, az elismerést azonban nem Burnellnek, hanem oktatójának, Antony Hewish-nek ítélték oda. Évtizedekkel a felfedezés után azonban végre Burnell munkáját is elismerték egy jelentős tudományos díjjal – számol be a Live Science.

1974-ben a Nobel-díjasok mai árfolyamra átszámítva 620 ezer dollár nyereményben részesültek. Mivel abban az évben két kutatónak is átadták a fizikai Nobel-díjat, Hewish csak a pénzdíj felét kapta meg.

A többek közt Mark Zuckerberg által életre hívott Breakthrough-díj mellé azonban 3 millió dollár jár.

Ezzel ez a világ legnagyobb tudományos elismerése.

Burnell a pénzdíjból olyan ösztöndíjat akar létrehozni, mellyel nők és etnikai kisebbségek taníttatását segítheti. A kutató szerint ezen csoport tagjai sokszor kiszorulnak a tudományos életből a különböző előítéletek miatt.

Nem akarom és nem kell nekem a pénz, és úgy tűnt számomra, hogy talán ez a legjobb felhasználás, amelyhez hozzátehetem

– nyilatkozta Burnell.

Edward Witten, a Breakthrough-díj bizottságának elnöke szerint Burnell pulzárokra vonatkozó felfedezése mindig is a csillagászat egyik legnagyobb meglepetése lesz. Burnell áttörésének köszönhetően később további fontos tudományos eredmények születtek.

Kiemelt kép: NASA, ESA, J. Hester and A. Loll (Arizona State University)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik