Tudomány

Te ott! Igen, aki a vécébe dobod a kontaktlencséd! Ne tedd!

A havi vagy kéthetes lencsésekkel ellentétben a legnagyobb kockázatot azok jelentik, akik naponta cserélik őket. Két opció lehetséges: vagy az egész lakást beborítják kiszáradt és összeaszott szilikon darabok, vagy mennek a vécébe. A kuka csak a sokadik megoldás, pedig komoly szennyezést jelent a környezet számára a lehúzott kontaktlencse. Egy friss tanulmány szerint az amerikaiak 21 százaléka dobálja a vécé- vagy a mosdókagylóba a lencséjét, és ezzel veszélyezteti az állatvilágot.

Rolf Halden környezetmérnök számításai szerint évente 14 milliárd kontaktlencsét hajítanak el Amerikában, és ebből 3 milliárd végzi a lefolyóban. A lencsék viszont nem bomlanak le, így 50 tonnányi műanyag keletkezik a csatornákban. A kutatás 408 használóval végezte a felmérést, és arra is fény derült, hogy mintegy 1,3 tonnányi kontaktlencséből lesz szennyvíziszap, ami a szennyvíztisztítás legnagyobb mennyiségben keletkező hulladéka. A gond az, hogy a lencséből mikroműanyag lesz, ami beépül a talajba, így hatással lehet az apróbb élőlényekre, majd a nagyobb vizekben is kiköthetnek.

Mikroműanyag

Mikroműanyagnak az 5 milliméternél kisebb, a környezetbe kerülő műanyagdarabokat nevezik. Természetes vizeinkbe két fő úton kerülhetnek be: a szintetikus szövetből készült ruhák mosásából és a kozmetikai szerekből a szennyvíztisztítókon keresztül, valamint a környezetben jelen lévő műanyag hulladékok fizikai-kémiai aprózódása útján.

A kutatók még nem tudják pontosan, milyen hatással lehetnek az élővilágra a kontaktlencséből származó mikroműanyagok, de a halakon, vízi élőlényeken kívül a szárazföldön is problémát okozhatnak.

Nem tudjuk, hogy ezek a műanyagok hogyan kerülnek a táplálékláncba. A földigiliszta megeszi, de mi történik, ha egy madár megeszi a gilisztát, és vele együtt lenyeli a kontaktlencsét? Megzavarja az emésztőrendszerét? Ezek mind megválaszolatlan kérdések.

– írta az egyik kutató a tanulmányban.

A lényeg, hogy inkább dobjuk lefekvés előtt az éjjeliszekrényre, vagy mellé, alá, bárhova a lencséket, de ne a vécén húzzuk le őket, nálunk sem kerülnek jobb helyre, mint Amerikában.

(Atlantic)

Kiemelt kép: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis /Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik