Kánikula: koránt sincs még vége

Senki ne várjon sokat a keddi hidegfronttól, ameddig a szem ellát marad a kánikula.
Kapcsolódó cikkek

A múlt héten Magyarország lakosai egy emberként várták a péntek estére ígért hidegfrontot, ami meg is jött menetrend szerint, de csak a nyugaton élőknek hoztak számottevő megkönnyebbülést. A korábbi 32-33-ról a Dunántúlon 26-27 fokra csökkent a hőmérséklet, a keleti tájakon 33-35-ről csak 31-33 Celsius-fokra.

Nyilván ezt is meg kell becsülni, de tartsuk észben: ha a meteorológusok azt mondják, hogy a hidegfront nem hoz komolyabb enyhülést, akkor az minden bizonnyal nem is fog hozni komolyabb lehűlést.

Hidegfront mutatóba

Ennek fényében nézzük a folytatást, annyit már tudunk, hogy vasárnap rakétasebességgel indult a felmelegedés, hamar visszatért a 35 fokos csúcs. És ez így lesz keddig.

Kedden ismét nyugat felől érkező enyhe hidegfront alakítja időjárásunkat. A Nyugat-Dunántúlra dél körül érkezik, ott aznap nem is emelkedik 26-27 fok fölé a hőmérséklet. A szombatihoz képest ez sem lesz túl izmos, a keleti országrészben csak 3-4 fokos »lehűlést« okoz majd

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Nincs még vége

Szerdától ismét melegszik az idő, 28-33 fokkal visszatér a kánikula. Az igazán kellemetlen hír viszont az, hogy stabilizálódni látszik: amíg a szem ellát, a következő 10-12 napban marad a kánikula, a keddi mellett esetleg augusztus 20. környékén valószínű újabb nyúlfarknyi hidegfront némi csapadékkal, majd folytatódik a meleg.

A megszokott, már-már közhelynek számító augusztus 20-ai „nyárzárás” az időjárás részéről idén minden jel szerint elmarad.

Ez van, továbbra is túl kell élni, a vízparton nyaralók legalább jól érezhetik magukat.

A részletek

Nézzük most a folytatást részleteiben a Kiderül.hu előrejelzése szerint.

Hétfőn

Kedden

Szerdán

Csütörtökön

Pénteken

Szombaton

Illusztráció: WOLFGANG KUMM / DPA