Tudomány

Sosem mértek még ilyen hideget a Földön

A kutatók eddig is tudták, hogy a világ leghidegebb régiója az Antarktisz keleti részén helyezkedik el. Egy új vizsgálat azonban felfedte, hogy a helyi hőmérséklet a vártnál is alacsonyabb lehet.

Szakértők egy csoportja 2013-ban bejelentette: -93 Celsius-fokot mértek a Kelet-Antarktiszi-fennsíkon. A rekordhideget olyan jégben található mélyedésekben mutatták ki, melyekben képes megülni a fagyos levegő. Az extrém alacsony hőmérsékletet műholdak segítségével észlelték.

Egy új elemzésben ugyanaz a kutatócsapat pontosította korábbi eredményeit – írja Live Science. A szakértők az analízis során megállapították, hogy

a fennsíkon bizonyos helyeken akár -98 Celsius-fokos hideg is kialakulhat.

A jeges kontinensen a sötét, téli napokon az átlaghőmérséklet nagyjából -34,5 Celsius-fok. Az új kutatásban a Ted Scambos, a Boulderi Kolorádói Egyetem munkatársa által vezetett csapat 2004-2016 között, minden év júliusában és augusztusában gyűjtött műholdas adatokat tanulmányozott. Emellett helyi mérőállomások információit is felhasználták.

A kutatók szerint az új rekordhideget mintegy 100 ponton mutatták ki. Úgy tűnik, hogy az extrém hőmérséklet egy meglehetősen széles régiót érint. A szakértők úgy gondolják, hogy a szélsőséges hideg megfelelő időjárási körülmények közt, tiszta ég, enyhe szelek és kifejezetten száraz levegő hatására jöhet létre.

A korábbi, 2013-as elemzésben a levegő szárazságával még nem számoltak. Scambos szerint ez a faktor valójában igen fontos, ugyanis a páradús levegőben a lehűlés sokkal lassabban zajlik.

Ezen a területen rendkívül száraz levegőjű időszakokkal találkozunk, ez pedig lehetővé teszi, hogy a hófelszínről származó hő könnyebben kiszökjön az űrbe

– állapította meg a kutató.

Az újabb analízis során ugyanazokat a pontokat ítélték a bolygó leghidegebb helyeinek, mint legutóbb, igaz, sikerült pontosítani az extrém hőmérsékleti értékeket.

A szakértők arra gyanakodnak, hogy a földi körülmények közt ennél hidegebb nehezen alakulhat ki. Scambos szerint a még alacsonyabb hőmérséklethez napokon át ki kellene tartaniuk a megfelelő időjárási körülményeknek. Erre meglehetősen kicsi az esély.

Az új elemzésben a kutatók a hófelszín hőmérsékletét mérték fel. Feltételezhető, hogy a hótakaró felett a levegő valamivel melegebb, mintegy 94 Celsius-fokos lehet.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik