Tudomány
Antarctica, Weddell Sea, Riiser Larsen Ice Shelf

Sosem mértek még ilyen hideget a Földön

24.hu
24.hu

2018. 06. 27. 08:50

A kutatók eddig is tudták, hogy a világ leghidegebb régiója az Antarktisz keleti részén helyezkedik el. Egy új vizsgálat azonban felfedte, hogy a helyi hőmérséklet a vártnál is alacsonyabb lehet.
Korábban a témában:

Szakértők egy csoportja 2013-ban bejelentette: -93 Celsius-fokot mértek a Kelet-Antarktiszi-fennsíkon. A rekordhideget olyan jégben található mélyedésekben mutatták ki, melyekben képes megülni a fagyos levegő. Az extrém alacsony hőmérsékletet műholdak segítségével észlelték.

Egy új elemzésben ugyanaz a kutatócsapat pontosította korábbi eredményeit – írja Live Science. A szakértők az analízis során megállapították, hogy

a fennsíkon bizonyos helyeken akár -98 Celsius-fokos hideg is kialakulhat.

A jeges kontinensen a sötét, téli napokon az átlaghőmérséklet nagyjából -34,5 Celsius-fok. Az új kutatásban a Ted Scambos, a Boulderi Kolorádói Egyetem munkatársa által vezetett csapat 2004-2016 között, minden év júliusában és augusztusában gyűjtött műholdas adatokat tanulmányozott. Emellett helyi mérőállomások információit is felhasználták.

A kutatók szerint az új rekordhideget mintegy 100 ponton mutatták ki. Úgy tűnik, hogy az extrém hőmérséklet egy meglehetősen széles régiót érint. A szakértők úgy gondolják, hogy a szélsőséges hideg megfelelő időjárási körülmények közt, tiszta ég, enyhe szelek és kifejezetten száraz levegő hatására jöhet létre.

A korábbi, 2013-as elemzésben a levegő szárazságával még nem számoltak. Scambos szerint ez a faktor valójában igen fontos, ugyanis a páradús levegőben a lehűlés sokkal lassabban zajlik.

Ezen a területen rendkívül száraz levegőjű időszakokkal találkozunk, ez pedig lehetővé teszi, hogy a hófelszínről származó hő könnyebben kiszökjön az űrbe

– állapította meg a kutató.

Az újabb analízis során ugyanazokat a pontokat ítélték a bolygó leghidegebb helyeinek, mint legutóbb, igaz, sikerült pontosítani az extrém hőmérsékleti értékeket.

A szakértők arra gyanakodnak, hogy a földi körülmények közt ennél hidegebb nehezen alakulhat ki. Scambos szerint a még alacsonyabb hőmérséklethez napokon át ki kellene tartaniuk a megfelelő időjárási körülményeknek. Erre meglehetősen kicsi az esély.

Az új elemzésben a kutatók a hófelszín hőmérsékletét mérték fel. Feltételezhető, hogy a hótakaró felett a levegő valamivel melegebb, mintegy 94 Celsius-fokos lehet.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.